08.10.2020

Yleinen lajitteluvirhe kasvattaa taloyhtiön kustannuksia

Tilaatko noutoruokaa ja vältteletkö muovikasseja? Saatat tehdä tämän lajitteluvirheen.

paperinkeräysastioita

”Ruskeat paperikassit ovat keräyspaperiastian tavallisin lajitteluvirhe. Tuntumana on, että niiden määrä keräyspaperin joukossa on viime aikoina noussut. Taustalla saattaa olla noutoruuan suosion kasvu ja muovipussien välttely”, toteaa Janne Vuorikkinen Encore Ympäristöpalveluista. Encore Ympäristöpalvelut toimii Suomen Keräyspaperi Tuottajayhteisön operaattorina.

Ruskeat ja muutkin värilliset paperikassit tulee lajitella keräyskartonkiin. Keräyskartonkiin kuuluvat myös muut erilaiset paperi-, kartonki- ja pahvipakkaukset. Esimerkiksi jauhopussi on pakkaus, joka kuuluu kartonkikeräykseen.

Jos keräyspaperin joukkoon on joutunut vääriä materiaaleja, likainen materiaali joudutaan pahimmillaan käsittelemään sekajätteenä. Se kasvattaa kustannuksia ja kuormittaa ympäristöä.

Näin vältät keräyspaperin lajitteluvirheet

Hyvä muistisääntö on, että kaikki postiluukusta tuleva paperi kuuluu keräyspaperiastiaan.

Kierrätettävän paperin tulee olla puhdasta ja kuivaa. Esimerkiksi kalan perkauksessa käytettyä likaista paperia ei saa laittaa keräyspaperiastiaan, vaan se kuuluu energiajakeeseen.

”Myös kirjojen ja vihkojen lajittelu herättää hämmennystä. Näiden osalta materiaalit tulee erotella ennen keräysastioihin laittamista. Ainoastaan pehmeäkantiset kirjat voi laittaa suoraan keräyspaperiastiaan”, selventää Vuorikkinen.

Jos pehmeäkantinen kirja on päällystetty, kannet tulee irrottaa. Sen jälkeen sisäsivut lajitellaan keräyspaperiin ja päällystetyt kannet energiajätteeseen. Myös kovakantisista kirjoista kannet tulee poistaa, jotta sisäsivut voi kierrättää paperinkeräyksessä. Kierrekantisista vihkoista taas tulee irrottaa metalliosa, joka kuuluu metallinkeräykseen.

”Jos keräyspaperin joukkoon on joutunut muuta puhtaan keräyspaperin lisäksi, likainen materiaali joudutaan käsittelemään sekajätteenä. Keräyspaperi kerätään tuottajavastuulain mukaisesti veloituksetta, mutta sekajäte aiheuttaa taloyhtiölle kustannuksia”, toteaa Vuorikkinen.

Puhdas keräyspaperi on mahdollista käyttää pehmopaperin ja sanomalehtipaperin raaka-aineena. Kierrätysmateriaalin käyttö korvaa tarvetta uusien materiaalien käyttöönotolle ja säästää luonnonvaroja.

”Lajitteluvirheissä häviävät kaikki. Kustannukset kasvavat, ympäristö kärsii ja taloyhtiössä muiden lajittelua varten näkemä vaiva valuu hukkaan”, tiivistää Vuorikkinen.

Lisää aiheesta