25.04.2023

Varuboden-Osla säästi 13 400 jätehuollon ajokilometriä

Osuuskauppa Varuboden-Osla kehitti jätehuoltoa ja kierrätystä yhteistyössä Encoren kanssa. Vuoden 2022 aikana säästyi 13 400 kilometriä jätehuollon kuljetuksia.

Varuboden-Osla (VBO) otti askeleen kohti S-ryhmän vastuullisuus- ja ilmastotavoitteita vähentämällä jätehuollon kuljetuksista syntyviä päästöjä 17 320 kg CO2e vuonna 2022.  Vuoden 2022 aikana ajettiin 13 400 kilometriä vähemmän jätehuollon kuljetuksia.

Osuuskauppa Varuboden-Osla on pääasiassa Itä- ja Länsi-Uudellamaalla toimiva itsenäinen alueosuuskauppa. Sen yli 60 toimipaikkaan lukeutuu muun muassa päivittäistavarakauppoja, ravintoloita ja liikennemyymälöitä.

Encore Ympäristöpalvelut on toteuttanut Varuboden-Oslan kokonaisjätehuoltoa ja auttanut kierrätyksen kehittämisessä kolmen vuoden ajan. Vuosien 2021 ja 2022 aikana VBO:n kuljetusten päästöt vähenivät yhteensä 27 425 kg CO2e.

Kuljetusoptimoinnilla vähemmän jätehuollon kuljetuksia

Jätehuollon kehittäminen ja kuljetuspäästöjen vähentäminen painoivat Varoboden-Oslalla kumppanin valinnassa.

”Nyt saamme asioihin apua, eikä niitä tarvitse ratkoa yksin. Yhteistyötä tarvitaan, sillä kaikki myymälämme ovat erilaisia”, kertoo VBO:n kiinteistöjen ylläpidon tehtävissä työskentelevä Mikael Hellström.

Varuboden-Oslan ajokilometrien vähentämisen taustalla on jätepuristimien tyhjennysten optimointi. Puristimet ilmoittavat kuljetustarpeesta vasta täyttyessään, joten turhia ajoja ei tarvitse tehdä.  Automaattinen hälytysjärjestelmä vapauttaa myös henkilökunnan aikaa. Jätehuollon kuljetuksia olisi ollut lähes 30 prosenttia enemmän, mikäli muutoksia ei olisi toteutettu.

”Tarkastelimme yhdessä erilaisia vaihtoehtoja ja saimme siten tukea meille sopivien laitteiden hankintaan,” Hellström sanoo.

Lajittelukoulutukset paransivat lajittelua

Paremmin toimiva lajittelu on vähentänyt Varuboden-Oslan sekajätteen määrää. Kierrätysaste eli materiaalina hyödynnettäviksi lajiteltujen jätteiden osuus oli 76 prosenttia vuonna 2022.

Biojätteen, pahvin ja energiajätteen lajittelua paransivat Encoren järjestämät henkilökunnan lajittelukoulutukset. Jätteiden lajittelua myös yhdenmukaistettiin: nyt muovi kierrätetään kaikissa VBO:n toimipaikoissa.

Yhteistyön alussa kierrätettävien jätteiden osuutta pystyttiin nostamaan melko nopeasti. Kuten urheilussa, myös tässä lajissa jatkuva parantaminen vaatii kuitenkin tulosten edetessä yhä tarkempaa tekemistä.

”Nyt kierrätysasteemme on jo niin hyvä, että pienikin muutos on hyvä saavutus”, Hellström muistuttaa.

Kuljetusten määrän lasku on vähentänyt päästöjen lisäksi kustannuksia.

”Encoren tarjoamat selkeät raportit ja tilastot ovat auttaneet meitä tekemään tarvittavia toimenpiteitä. Kun kaikki toimii, se näkyy myös viimeisellä rivillä”, Hellström summaa hyvin sujunutta yhteistyötä.

Pyydä tarjous jätehuoltopalvelusta

Kuva: Oscar Keserci / Varuboden-Osla

Lisää aiheesta