Kauppakeskus Itiksessä vastuullinen jätehuolto pienentää kustannuksia ja hiilijalanjälkeä

Kauppakeskus Itis on pystynyt pienentämään toimintansa hiilijalanjälkeä ympäristötavoitteidensa mukaisesti yhteistyössä Encoren kanssa.

”Encore valikoitui Itiksen kumppaniksi kaksi ja puoli vuotta sitten, kun haimme kustannussäästöjä jätehuoltoomme laadusta tinkimättä”, sanoo Itiksen ylläpitopäällikkö Matias Lehtomäki.

”Huomasimme nopeasti, että Encore pystyi tehostamaan varsinkin kuljetuksiemme kustannuksia. Tehokkaammalla jätehuollolla on myös suora vaikutus hiilijalanjälkeemme BREEAM-ympäristöluokituksen vaatimuksen mukaisesti”, Lehtomäki jatkaa.

Itiksessä Encore kartoitti tarkasti kauppakeskuksen keräysastiat ja -puristimet. Kartoitustyöhön kuului tiivis yhteistyö kiinteistöhuollon ja jätepuristinvalmistajien kanssa. Asiantuntevalla työllä Itiksen jätehuolto on saatu optimoitua siten, että jätekuljetusten määrä pieneni 48 prosenttia Encoren ensimmäisenä kokonaisena Itiksen toimintavuonna 2019 vuoteen 2017 nähden. Kuljetusten määrän pienentämisen lähtökohtana on ollut oikean kokoiset keräysastiat, tehokas ajosuunnittelu ja jatkuva seuranta, jolloin keräysastiat on voitu tyhjentää täytenä mahdollisimman vähällä ajolla.

Lehtomäki kiittelee sujuvaa yhteistyötä Encoren kanssa. ”Yhteistyö Encoren kanssa on ollut suoraviivaista ja aktiivista. Saamme kaiken palvelun yhdeltä asiakasvastaavalta, jolloin toiveisiimme ja tarpeisiimme pystytään reagoimaan nopeasti”, Lehtomäki sanoo.

Toimiva jätehuoltopalvelu säästää niin kustannuksia kuin ympäristöäkin. Encore Ympäristöpalvelut tarjoaa keskikokoisille ja suurille yrityksille kattavan, asiakkaan yksilölliset tarpeet sekä ympäristön huomioivan kierrätyksen ja jätehuollon.

 

Kuva: Itiksen mediapankki

Pääsiäisen aukioloajat

Kiirastorstaina 1.4. tuotantolaitoksemme palvelevat klo 7.30−14.00. Pääsiäisen ajan 2.4.−5.4. tuotantolaitoksemme on suljettu.

Toimitathan purettavat kuormat 30 minuuttia ennen sulkemista purkuun ja lähtevät kuormat lastattavaksi 60 minuuttia ennen sulkemista. Suljemme portit 10 minuuttia ennen laitoksen sulkemisaikaa.

Huomioithan myös, että poikkeusolot ja pääsiäinen saattavat aiheuttaa kuljetuksissamme epäsäännöllisyyksiä lähiviikkoina.

Hyvää lähestyvää pääsiäistä!

Joululahjapaperia ei saa laittaa paperinkeräykseen

Joululahjat muistuttavat läheisiä heidän tärkeydestään. Lahjapaperi tekee lahjapaketista kauniin ja paketin avaaminen luo yllätyksen tuomaa iloa. Lahjan avaamisen jälkeen joululahjapaperin ja lahjan narujen paikka ei ole paperinkeräys vaan energia- tai sekajäte.

Lahjapapereita ei voi kierrättää paperinkeräyksessä niiden sisältämien painovärien ja teippien vuoksi. Pienillä kierrätysteoilla joulusta voi kuitenkin tehdä ekologisemman ja vähentää jätteiden määrää. Lahjapaperiin käärittyjen lahjojen paperi kannattaa irrottaa varovasti ja säästää käytettäväksi seuraavien lahjojen kääreenä. Myös koristenauhat kannattaa käyttää uudelleen. Käytetystä lahjapaperista voi myös askarella kauniita joulukoristeita.

Jos heität lahjapaperit pois, ne kuuluvat energia- tai sekajätteeseen. Myöskään kukkapaperit ja paperikassit eivät kuulu paperinkeräykseen. Niiden paikka on kartonginkeräys, jos ne ovat puhtaita ja kuivia. Hyväkuntoiset lahjakassit kannattaa käyttää uudelleen seuraavan lahjansaajan ilahduttamiseksi.

Kartonkiset joulukalenterit ja suklaakonvehtirasiat, joiden sisällä on muovinen tarjotin, voi kierrättää kartonginkeräyksessä, jos muovitarjottimen poistaa ja laittaa muovinkeräykseen.

Kaikki postiluukusta tuleva paperi kuuluu paperinkeräykseen

Keräyspaperin lajittelun perussääntö on, että kaikki postiluukusta tuleva paperi kuuluu paperinkeräysastiaan. Paperinkeräysastiaan kuuluvat sanoma- ja aikakauslehdet, mainokset ja esitteet sekä muut vastaavat painotuotteet, toimistopaperi ja kirjekuoret. Muovikääreisten aikakauslehtien tai mainoksien kääreet tulee poistaa.

Pehmopaperi eli talouspaperi sekä paperiset nenäliinat ja käsipyyhkeet eivät kuulu keräyspaperin joukkoon. Keräyspaperiastiaan laitetut pehmopaperit saattavat tehdä koko paperinkeräysastian sisällöstä kelpaamattoman kierrätettäväksi. Pandemia-aikana käytetyt paperinenäliinat tulee kierrättää sekajätteenä tartuntavaaran minimoimiseksi. Muutoin pehmopaperin voi kierrättää biojätteen joukossa.

Puhdas, oikein lajiteltu keräyspaperi hyödynnetään raaka-aineena, mikä säästää ympäristöä. Paperi voi kiertää noin viisi kertaa. Suomessa kotikeräyspaperin kierrätysaste on noin 85 prosenttia.

 

Lajittele paperinkeräykseen:
  • Sanoma- ja aikakauslehdet
  • Mainokset, esitteet, tuoteluettelot ja muut vastaavat painotuotteet
  • Toimistopaperi, kuten kopiopaperit ja tulosteet
  • Kirjekuoret
Paperinkeräysastiaan eivät kuulu:
  • Lajittele paperikassit kartonginkeräykseen, sillä ne ovat pakkauksia.
  • Jauhopussit tai muut vastaavat pakkaukset. Lajittele ne kartonginkeräykseen.
  • Joulupaperit tai muut lahjapaperit. Painovärien ja teippien takia lajittele nämä seka- tai energiajakeeseen.
  • Irrota kirjojen ja päällystettyjen vihkojen kannet ja lajittele ne energiajakeeseen. Sisäsivut voi laittaa keräyspaperiastiaan.
  • Metalli tai muovi, kuten kierrekantisten vihkojen keskiosa, tulee irrottaa. Vain vihkojen sivut voi laittaa keräyspaperiastiaan.
  • Biojäte. Jos paperi on likaantunut esimerkiksi kalanperkauksessa, se tulee lajitella energiajakeeseen.

Biojätteet biokaasuksi uuden Vantaalla sijaitsevan siirtokuormausaseman kautta

Encore Ympäristöpalveluiden pääkaupunkiseudun asiakkaiden biojätteet kulkevat jatkossa Vantaan Viinikkalan tuotantolaitoksen yhteyteen valmistuvan biojätteiden siirtokuormausaseman kautta. Gasumin rakennuttaman siirtokuormausaseman kapasiteetti vuodessa on 34 000 tonnia, josta voidaan jalostaa biokaasua noin 2 000 kaasuauton tankkiin. Biojätteen siirtokuormausasema valmistuu joulukuun loppuun mennessä 2020.

Encoren asiakkaiden biojätteiden kuljetuksessa siirtokuormausasemalle on mukana Encore Ympäristöpalveluiden tytäryhtiön uusi biokaasuauto. Kun kuorma kuljetetaan biokaasulla, kuljetuksen hiilijalanjälki jää 85 % prosenttia pienemmäksi verrattuna dieselkalustolla hoidettuun kuljetukseen.

– Olemme jo vuosia optimoineet asiakkaidemme jätteiden kuormapainoja ja tyhjennysvälejä niin, että kuljetukset ovat mahdollisimman täysiä. Turhien ajojen välttäminen auttaa sekä kuljetusten kustannusten että hiilijalanjäljen hallinnassa. Jätteiden kulkeminen biojätteistä valmistetulla biokaasulla vähentää kuljetustemme päästöjä entisestään, kertoo Jani Rajamäki Encore Ympäristöpalveluista.

Biokaasun tuotanto on ympäristön kannalta paras tapa hyödyntää biohajoava jäte, sillä siinä mahdollistetaan sekä uusiutuvan energian tuotanto että ravinteiden kierrätys. Biojätteistä jalostetaan osana biokaasun tuotantoprosessia luomulannoitteita paikallisten viljelijöiden tarpeisiin. Näin kiertoon saadaan myös biojätteen sisältämät arvokkaat ravinteet ja vähennetään teollisten väkilannoitteiden käyttöä pelloilla.

– Kiitos Gasumille siirtokuormausaseman rakennuttamisesta tuotantolaitoksemme yhteyteen. On hienoa, että voimme tehdä yhteistyötä kiertotalousketjun toteutuksessa, Rajamäki toteaa.

Biojätteen siirtokuormausasemalle valmistuvat Vantaan Viinikkalaan omat erilliset tilat, joiden operoinnista Encore Ympäristöpalvelut vastaa. Encore käsittelee tuotantoyksikön muissa omissa tiloissaan eri kierrätysmateriaaleja.

Kierrätystavoitteiden saavuttamisessa jokaisella on tärkeä rooli, sillä edellytys biokaasun tuotannolle on hyvä syntypaikkalajittelu: biohajoavat jätteet kuuluvat biojäteastiaan. Sekajätteen käsittely on kalliimpaa kuin lajiteltujen jakeiden, joten lajittelemalla oikein voi säästää sekä ympäristöä että kustannuksia.

Lisätietoja:

Jani Rajamäki, liiketoimintapäällikkö, Encore Ympäristöpalvelut, 050 464 5122, jani.rajamaki@encorepalvelut.fi

Encorelle hyvä asiantuntija-arvio: jätehuoltokuljetukset biokaasuautoilla vaikuttava vastuullisuusteko

YK:n alaisuudessa toimivan Sustainable Energy for All organisaation asiantuntija Mikael Melin on arvioinut kahden biokaasuauton käyttöönoton Encore Ympäristöpalvelut -konsernin jätehuoltokuljetuksiin todella hyväksi vastuullisuusteoksi.

Arviossaan Melin toteaa, että paikallisella kiertotalousketjulla, jossa jätteitä käytetään jätekuljetusten polttoaineena, Encore viitoittaa kuljettamista oikeaan suuntaan. Polttoaineiden päästöjen vähentämisellä on planeetan kannalta isot mahdollisuudet, sillä maailmanlaajuisesti kuljettaminen aiheuttaa lähes neljänneksen energiaan liittyvistä hiilidioksidipäästöistä. Melinin arvioon voi tutustua tarkemmin Planet Companyn sivuilla. Planet Company julkaisee yritysten vaikuttavia vastuullisuustekoja. Planet Companyn sivuilta sekä alta löytyy kuvaus arvioidusta teosta, eli biojätteistä valmistetulla biokaasulla kulkevista jätehuoltokuljetuksista.

Jätehuoltokuljetuksia biokaasuautoilla

Encoren Ympäristöpalveluiden jätehuoltokuljetuksista osa kulkee biojätteistä valmistetulla biokaasulla. Konsernin tytäryhtiö Hämeen Kuljetuspiste otti käyttöön kaksi kaasuautoa keväällä 2020.

Teon tarkoitus:

Encore Ympäristöpalveluiden kierrätys ja jätehuoltopalvelun asiakkaiden toiminnassa syntyvät ylimääräiset materiaalit pääsevät hyötykäyttöön materiaaleina tai energiana mahdollisimman ekologisesti. Encore on jo vuosia optimoinut asiakkaidensa jätteiden kuormapainoja ja tyhjennysvälejä niin, että kuljetukset ovat mahdollisimman täysiä. Turhien ajojen välttäminen auttaa sekä kuljetusten kustannusten että hiilijalanjäljen hallinnassa. Jätteiden kuljettaminen biokaasulla perinteisen polttoaineen sijaan pienentää kuljetusten hiilijalanjälkeä jopa 90 prosenttia.

Teon tulokset:

Biokaasun käyttö autoissa perinteisen polttoaineen sijaan vähentää auton hiilidioksidipäästöjä jopa 90 prosenttia. Hämeen Kuljetuspisteen kahdella biokaasuautolla tämä tarkoittaa yhteensä keskimäärin 70 tonnia pienempiä hiilidioksidipäästöjä vuodessa.

Lahdessa kaasulla liikkuva jäteauto liikennöi kaupungin keskustassa, jossa liikkuu auton ajoaikaan paljon ihmisiä. Biokaasun ansiosta auton lähipäästöt ovat erittäin pienet.  Kilometrejä sillä ajetaan vuodessa keskimäärin 40 000. Pääkaupunkiseudulla ajavan vaihtolava-auton toiminta-alue on laaja ja kilometrejä kertyy keskimäärin 70 000–80 000 kilometriä vuodessa.

Teon toteutustapa:

Uuden kuljetuskaluston hankinnan tullessa ajankohtaiseksi vertailtiin eri vaihtoehtojen ympäristövaikutuksia. Biokaasuautojen hankintaan päädyttiin, koska verrattuna aiempiin dieselkäyttöisiin ajoneuvoihin kaasuautoilla ajetuista kuljetuksista syntyy jopa 90 % vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

Biokaasua valmistetaan muun muassa Encore Ympäristöpalveluiden asiakkaiden biojätteistä. Kun jäteauto kulkee biojätteistä valmistetulla biokaasulla, toteutuu kotimainen kiertotalousketju.

Mittaritieto:

Hämeen Kuljetuspisteen kahden biokaasuauton ansiosta Encoren asiakkaiden hiilijalanjälki pienenee keskimäärin 70 tonnia vuodessa. Päästövähennys tulee toteutumaan vuosittain vuodesta 2020 alkaen.

Encore Ympäristöpalveluiden ulkoisessa auditoinnissa ei havaittu poikkeamia

Encore Ympäristöpalveluissa on suoritettu ulkoinen auditointi 9.–13.11.2020. Auditointi koski ISO 9001 laadunhallintajärjestelmää, ISO 14001 ympäristöjärjestelmää sekä ISO 45001 työterveyden ja työturvallisuuden johtamisjärjestelmää. Ulkoisessa auditoinnissa ei havaittu poikkeamia.

ISO-standardien mukainen laatujärjestelmä on ollut Encore Ympäristöpalveluissa käytössä jo vuodesta 1994.  Kyseessä on sertifioitu johtamisjärjestelmä, joka täyttää ISO:n laatu-, ympäristö-, työterveys- ja työturvallisuusstandardit.

Lisätietoja: tuotantopäällikkö Ari Aalto, ari.aalto@encorepalvelut.fi

Juhlapyhät lähestyvät – muista tehdä tilaukset ajoissa

Itsenäisyyspäivä, joulunpyhät ja uusi vuosi lähestyvät, ja sesonki kasvattaa tarvetta ympäristöpalveluille. Jos tarvitset tietoturva-, jätehuolto-, paperinkeräys- tai kuormalavapalvelua, muista tehdä tilaukset ajoissa. Ennakoimalla ehdit vielä saada toimituksen joulukuun aikana.

Toimistomme ja tuotantolaitoksemme ovat suljettuja 24.–27.12. Uudenvuodenaattona suljemme klo 14.00.

Kiitos yhteistyöstä, ja mukavaa joulun odotusta!

Tilaukset ja lisätietoja:

asiakaspalvelu@encorepalvelut.fi tai p. 010 800 190

Muista huolehtia myös yrityksen fyysisten materiaalien tietoturvasta

Verkon tietoturvamurtojen lisäksi yrityksen ja asiakkaiden tietoturva vaarantuu, jos fyysinen tietoturva ei ole kunnossa. Arkaluontoisen materiaalin oikea sijoituspaikka on lukittu tietoturva-astia, jonka tyhjentäminen on organisoitu.

Tietoturvan toteutumisen kannalta on tärkeää, että yrityksen ja organisaation tietoturvamateriaalin käsittely on kunnossa. Pienikin määrä tietoturvamateriaalia avonaisessa jäteastiassa on aina tietoturvariski.

Etätöiden yleistyessä myös kotiin kertyy enemmän henkilötietoja ja muita arkaluontoisia tietoja sisältävää materiaalia, joka on altista väärinkäytöksille. Kotona syntyneet arkaluontoiset materiaalit tulee toimittaa työpaikan tietoturva-astiaan, jotta tietoturva toteutuu sekä dokumentointi pysyy kunnossa.

Arkaluontoisia tietoja sisältävät tulostetut raportit ja laskelmat on helppo mieltää tietoturvamateriaaliksi. Paperin lisäksi yrityksessä syntyy vuosittain myös muuta fyysistä tietoturvaa vaativaa materiaalia, joka vääriin käsiin päätyessään aiheuttavat haittaa yritykselle. Prototyypit, vedokset, cd-levyt, USB-tikut, vanhentuneet mainosmateriaalit sekä vanhat painetut hinnastot saattavat helposti päätyä sekajätteen joukkoon eikä tietoturvamateriaaleihin.

Yleinen tietoturvan sudenkuoppa on vihkoihin tai paperien kulmiin kirjoitetut muistiinpanot. Tämän vuoksi myös työhön liittyvät muistiinpanot kannattaa hävittää työpaikalla tietoturvamateriaalina eikä kodin paperinkeräysastiassa.

Tietoturvamateriaalin kanssa täytyy myös huolehtia EU:n GDPR-tietosuoja-asetuksen toteutumisesta. GDPR-asetus vaatii, että henkilötietoja sisältävä materiaali tulee hävittää turvallisesti. Lisäksi tuhoaminen täytyy dokumentoida ja tarvittaessa tuhoamisdokumentointi tulee pystyä esittämään henkilöille, joiden henkilötietoja yritys on käsitellyt.

Encoren Tietoturvapalvelu tuhoaa fyysisen tietoturvamateriaalin 25-vuoden kokemuksella

Tietoturvapalvelu tuhoaa yrityksen ja asiakkaiden arkaluontoisen materiaalin turvallisesti ja läpinäkyvästi.

Encore tuhoaa asiakirjat, arkistot, sähköiset tallennusvälineet (cd:t, usb-muistit, varmennenauhat, dvd:t ja vastaavat), protomallit, tuotekehitysaineistot, myyntipakkaukset ja työvaatteet.

Kaikki Encoren keräyssäiliöt ovat varustettu RFID-tunnisteella. Tunniste takaa, että säiliöiden liikkeet ovat dokumentoitavissa jokaisessa vaiheessa. Dokumentoimme tuhottavan materiaalin ja noutoajankohdan sekä annamme yritykselle tehdystä työstä tuhoamistodistuksen. Käsittelyn jälkeen toimitamme materiaalin hyötykäyttöön raaka-aineeksi. Palvelun avulla yrityksen fyysinen tietoturva on aina EU:n GDPR-tietoturva-asetuksen mukainen.

Tuhottavaa materiaalia käsittelevät vain erillisen koulutuksen saaneet ja vaitiolosopimuksen tehneet työntekijät, ja kuljetuksissa käytetään vain umpikorillisia autoja. Seitsemän tuotantoyksikköämme ympäri Suomen takaavat, että kuljetusmatkat pysyvät lyhyinä ja tuhoaminen tapahtuu nopeasti.

Lue lisää Tietoturvapalvelusta 

Väärin lajitellut jätteet saattavat aiheuttaa isot kustannukset yrityksille – kierrätyksen verkkokoulutus nostaa henkilöstön kierrätystietoutta

Encoren verkkokierrätyskoulutukset ovat vaivaton tapa kehittää yrityksen henkilöstön kierrätystaitoja. Kierrätystaitoinen henkilöstö kasvattaa yrityksen kierrätysastetta ja säästää kustannuksia.

Huolimaton lajittelu aiheuttaa useita kustannuksia nostavia vaiheita jätteiden käsittelyssä. Esimerkiksi pahvipuristimeen heitetyt biojätteet saattavat aiheuttaa satojen eurojen jätekuormakohtaisen kustannuksen, jos puristin tai jätelava joudutaan purkamaan, jätteet lajittelemaan uudestaan ja toimittamaan eteenpäin asianmukaiseen käsittelyyn.

Kierrätyksen verkkokoulutukset ovat yritykselle helppo tapa täyttää jätelain mukainen toiminnan harjoittajan velvollisuus henkilöstön perehdyttämisestä yrityksen jätehuoltoon. Myös ympäristö- ja laatujärjestelmät vaativat henkilökunnan perehdyttämistä ja kouluttamista.

Encoren verkkokoulutuksella voidaan kouluttaa suuriakin henkilöstömääriä vaivattomasti ja kustannustehokkaasti. Koulutus toteutetaan yrityksen tarpeiden mukaan. Koulutukseen rakennetaan kattava paketti esimerkiksi Encoren kierrätysvideoista ja -ohjeista yhdistettynä mahdollisiin asiakkaan omiin videoihin ja ohjeisiin sekä asiakkaan tiloista otettuihin valokuviin.

Lisäksi koulutukseen osallistujille voidaan järjestää lajittelutesti tai räätälöity koe kierrättämisestä. Jokaisesta koulutuksesta voidaan myös laatia asiakkaalle raportit osallistujista ja onnistumisista.

Kustannusten lisäksi kierrätystaitoinen henkilöstö säästää luontoa. Mitä enemmän jätteistä kierrätetään, sen enemmän jätteistä saadaan uudelleenkäyttöön uusina raaka-aineina.

Kysy lisää kierrätyksen verkkokoulutuksista: Palvelutuotepäällikkö Mirva Väisänen, mirva.vaisanen@encorepalvelut.fi, 040 358 4103

Yleinen lajitteluvirhe kasvattaa taloyhtiön kustannuksia

Tilaatko noutoruokaa ja vältteletkö muovikasseja? Saatat tehdä tämän lajitteluvirheen.

”Ruskeat paperikassit ovat keräyspaperiastian tavallisin lajitteluvirhe. Tuntumana on, että niiden määrä keräyspaperin joukossa on viime aikoina noussut. Taustalla saattaa olla noutoruuan suosion kasvu ja muovipussien välttely”, toteaa Janne Vuorikkinen Encore Ympäristöpalveluista. Encore Ympäristöpalvelut toimii Suomen Keräyspaperi Tuottajayhteisön operaattorina.

Ruskeat ja muutkin värilliset paperikassit tulee lajitella keräyskartonkiin. Keräyskartonkiin kuuluvat myös muut erilaiset paperi-, kartonki- ja pahvipakkaukset. Esimerkiksi jauhopussi on pakkaus, joka kuuluu kartonkikeräykseen.

Jos keräyspaperin joukkoon on joutunut vääriä materiaaleja, likainen materiaali joudutaan pahimmillaan käsittelemään sekajätteenä. Se kasvattaa kustannuksia ja kuormittaa ympäristöä.

Näin vältät keräyspaperin lajitteluvirheet

Hyvä muistisääntö on, että kaikki postiluukusta tuleva paperi kuuluu keräyspaperiastiaan. Kierrätettävän paperin tulee olla puhdasta ja kuivaa. Esimerkiksi kalan perkauksessa käytettyä likaista paperia ei saa laittaa keräyspaperiastiaan, vaan se kuuluu energiajakeeseen.

”Myös kirjojen ja vihkojen lajittelu herättää hämmennystä. Näiden osalta materiaalit tulee erotella ennen keräysastioihin laittamista. Ainoastaan pehmeäkantiset kirjat voi laittaa suoraan keräyspaperiastiaan”, selventää Vuorikkinen.

Jos pehmeäkantinen kirja on päällystetty, kannet tulee irrottaa. Sen jälkeen sisäsivut lajitellaan keräyspaperiin ja päällystetyt kannet energiajätteeseen. Myös kovakantisista kirjoista kannet tulee poistaa, jotta sisäsivut voi kierrättää paperinkeräyksessä. Kierrekantisista vihkoista taas tulee irrottaa metalliosa, joka kuuluu metallinkeräykseen.

”Jos keräyspaperin joukkoon on joutunut muuta puhtaan keräyspaperin lisäksi, likainen materiaali joudutaan käsittelemään sekajätteenä. Keräyspaperi kerätään tuottajavastuulain mukaisesti veloituksetta, mutta sekajäte aiheuttaa taloyhtiölle kustannuksia”, toteaa Vuorikkinen.

Puhdas keräyspaperi on mahdollista käyttää pehmopaperin ja sanomalehtipaperin raaka-aineena. Kierrätysmateriaalin käyttö korvaa tarvetta uusien materiaalien käyttöönotolle ja säästää luonnonvaroja.

”Lajitteluvirheissä häviävät kaikki. Kustannukset kasvavat, ympäristö kärsii ja taloyhtiössä muiden lajittelua varten näkemä vaiva valuu hukkaan”, tiivistää Vuorikkinen.

Lataa keräyspaperin lajitteluohje: https://encorepalvelut.fi//wp-content/uploads/Encore-kerayspaperin-lajitteluohje.pdf