Paperinkeräys mukaan pohjoismaiseen kiertotaloushankkeeseen

– Mukana Kesko, Valio, Unilever Finland, Orthex ja Paperinkeräys

Suomessa käynnistyy pohjoismainen LOOP Ventures -hanke, joka luo yrityksille uusia kiertotaloutta edistäviä liiketoimintamalleja sekä vauhdittaa yritysten siirtymistä kiertotalouteen. Sitran, Nordic Innovationin ja Avanto Venturesin yhteishanke LOOP Ventures haastaa suuryritykset, kasvuyritykset ja julkiset toimijat mukaan luomaan kiertotaloudesta liiketoimintaa.

Hankkeeseen on sitoutunut suomalaisia yrityksiä, kuten Kesko, Valio, Unilever Finland, Orthex ja Paperinkeräys. Valio lähtee hankkeessa etsimään innovatiivisia välipaloja eri raaka-aineista ja kuitupohjaisia vaihtoehtoja muovipakkauksille. Kesko, Unilever Finland, Paperinkeräys ja Orthex puolestaan rakentavat yhdessä uutta palvelumallia, jossa kuluttajille toimitetaan arjen tarvikkeita suoraan ovelle ja haetaan samalla vanhat muovipakkaukset kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön.

Lisää LOOP-hankkeen yrityksiä sekä niiden konkreettisia kiertotalousratkaisuja esitellään tänään 5.12. teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa. Hankkeeseen etsitään koko ajan lisää yhteistyöyrityksiä.

LOOP-hankkeen ideologia on tarjota yrityksille ketterää, kasvuyrityksille tyypillistä Lean-toimintamallia, jonka avulla päästään nopeasti luomaan uutta liiketoimintaa. Käytännössä LOOP tarjoaa konkreettisia, kiertotaloutta edistäviä työkaluja, kuten yhteistyökumppaneita, palvelumuotoilua, tekijöitä ja asiantuntijoita. LOOPissa yhteistyössä kehitetyt liiketoimintamallit voivat yrityksen toiminnasta riippuen liittyä esimerkiksi tuotteen myymiseen palveluna, tuotteen elinkaaren pidentämiseen, muovittomuuteen tai hävikin vähentämiseen.

Aiheesta lisää Ylen Aamu-tv:ssä 5.12. klo 7.41 alkaen: https://areena.yle.fi/1-4257211

 

 

Juhlapyhät lähestyvät – muista tehdä tilaukset ajoissa

Itsenäisyyspäivä, joulunpyhät ja uusi vuosi lähestyvät, ja sesonki kasvattaa tarvetta ympäristöpalveluille. Jos tarvitset tietoturva-, jätehuolto- tai kuormalavapalvelua, muista tehdä tilaukset ajoissa. Ennakoimalla ehdit vielä saada toimituksen joulukuun aikana.

Toimistomme ja tuotantolaitoksemme ovat suljettuja 24.–26.12. Uudenvuodenaattona suljemme klo 14.00.

Klaukkalan lavakeskuksen aukioloajat poikkeavat hieman. Lavakeskus on auki jouluna 21.12.18 klo 19 saakka ja avautuu seuraavan kerran 27.12. klo 6.00. Uudenvuodenaattona 31.12. Klaukkalan lavakeskus on auki klo 18 saakka. Vuoden alussa Klaukkalan lavakeskus avautuu 2.12019 klo 6.00. Muut lavakeskukset toimivat yllä mainitun tuotantolaitosten aikataulun mukaisesti.

Kiitos yhteistyöstä, ja mukavaa joulun odotusta!

Tilaukset ja lisätietoja:

asiakaspalvelu@paperinkerays.fi tai p. 010 800 190

Näin paketoit joululahjat ympäristöystävällisesti tyylistä tinkimättä

Tiedostava joulunviettäjä miettii lahjojen pakkausmateriaalien kierrätystä jo ennen aattoillan paperivuorta. Kaikki paketissa -blogin Aleksin ja Janin vinkeillä syntyvät kauniit joululahjapaketit, joiden materiaalit voi kierrättää keräyspaperin mukana.

Joulu lähestyy jo kovaa vauhtia ja tehokkaimmat ovat päässeet myös paketointipuuhiin. Moni kuitenkin miettii miten tehdä joulusta mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavan ja siihen voi vaikuttaa merkittävästi myös paketointimateriaaleilla.

Perinteiset joulun lahjapaperit tulee laittaa sekajätteeseen, sillä pintavärjäyksen ja kiinni jääneiden teippien vuoksi niitä ei saa laittaa mainosten ja lehtien kanssa paperinkeräysastiaan. Kaikki paketissa -blogin vinkeillä joulun ihanimmat paketit saa kuitenkin loihdittua ilman teippiä paperinkeräykseen sopivista materiaaleista.

Kääri lahjat vanhoihin karttoihin, kirjoihin ja lehtiin

Materiaalit kierrätettävien pakettien toteutukseen löytyvät valmiiksi jokaisen kotoa. Ennen paketointiurakkaan ryhtymistä on kuitenkin hyvä varmistaa vielä kertaalleen, että lahjan ympärille kiedotut kääreet soveltuvat paperinkeräykseen. Tällaisia paketointimateriaaleja ovat muun muassa sanomalehdet, aikakausilehdet, puotipaperi, kirjojen sivut ja turistikartat.

Kaikki paketissa -blogin Aleksi ja Jani käyttävät paketeissaan muun muassa ristikko- ja aikakauslehtien sivuja. Lahjapaketin he viimeistelevät origamirusetilla, joka on taiteltu aikakauslehdestä.

Uudestaan käytettävään paperiin paketoiminen kannattaa, koska paperi materiaalina on helppo kierrättää ja se taas säästää ympäristöä. Suomessa paperi kiertää noin viisi kertaa, mikä vähentää tarvetta uusille materiaaleille. Jotta paperi pysyy kierrossa, se tulee kuitenkin lajitella oikein.

Puhdas keräyspaperi pääsee uusiokäyttöön raaka-aineena. Kierrätetystä paperista valmistetaan muun muassa sanomalehti- ja pehmopaperia.

Katso tarkemmat paketointi-ideat videolta ja blogista: https://www.kaikkipaketissa.fi/2018/12/joululahjojen-paketointi-ekologisesti.html

Vinkkejä kierrättämiseen:

  • Jos saat pintavärjätyllä joululahjapaperilla paketoituja lahjoja, hyväkuntoinen joulupaperi kannattaa säästää ja käyttää uudestaan.
  • Käytä myös lahjakassit uudelleen. Ne kestävät hyvin käyttöä ja tuovat iloa myös seuraavalle lahjansaajalle.
  • Kartonkinen lahjapakkaus ja joulukalenteri kuuluvat puolestaan kartongin keräyssäiliöön. Pakkausten ohella säiliö on tarkoitettu esimerkiksi maito- ja mehutölkeille, leivoslaatikoille, muro- ja keksipaketeille, paperipusseille ja -kasseille, talouspaperihylsyille, munakennoille ja kartonkisille juomapakkauksille.
  • Keräyspaperiastiaan kuuluu kaikki paperi, joka kotona tai työpaikalla tulee postiluukusta tai jaetaan postilaatikkoon. Astiaan kuuluvat sanoma- ja aikakauslehdet, mainosposti, esitteet ja muut vastaavat painotuotteet, pehmeäkantiset kirjat, värilliset ja värittömät kopiopaperit ja tulosteet, valkoiset piirustus- ja lehtiöpaperit, valkoisesta paperista tehdyt paperikassit ja kaikki kirjekuoret niin kodeissa kuin toimistoissakin.

Lisätietoja:

Ilona Ruskoaho, viestintäpäällikkö, Paperinkeräys Oy

ilona.ruskoaho@paperinkerays.fi, p. 040 5490 240

Paperinkeräyksestä Sanoman painotalojen jätehuollon kumppani

Paperinkeräys Oy aloitti Sanoman painotalojen jätehuollon kumppanina 1.11.2018. Sopimus koskee jätehuoltoa Sanomalassa Vantaalla ja Savon Painossa Varkaudessa.

– Tavoitteenamme on yhteistyössä vähentää jätemäärää, tehostaa syntypaikkalajittelua muun muassa koulutuksella, kehittää jätehuollon seurantaa esimerkiksi jäteraportoinnin avulla sekä tehostaa painojen jätehuollon sisälogistiikkaa, jotta saavutetaan kustannussäästöjä, toteaa Sanomalan toimitusjohtaja Jorma Kyrö.

Kumppanuus Sanoman painotalojen kokonaisjätehuoltopalvelun, johon kuuluu muun muassa tuotantohylkyjen ja alumiinilevyjen kierrättäminen sekä energiajätteiden ja vaarallisten jätteiden käsittely.

 

Lisätietoja:

Markus Närhi, Paperinkeräys Oy, markus.narhi@paperinkerays.fi, p. 045 7733 6357

Paperinkeräys Oy siirtyy käyttämään nimeä Encore Ympäristöpalvelut Oy 1.1.2019

Paperinkeräys Oy tarjoaa Encore-nimellä yrityksille monipuolisen valikoiman älykkäitä ympäristöpalveluita vuokralavoista eri materiaalien kierrätykseen. Tästä syystä yritys siirtyy käyttämään 1.1.2019 nimeä Encore Ympäristöpalvelut.

Paperinkeräys säilyy edelleen nimenä paperin kierrättämiseen liittyville palveluille, jotka ovat edelleen tärkeä osa konsernin toimintaa. Paperinkeräys on toiminut ympäristöalalla vuodesta 1943 ja opettanut suomalaiset lajittelemaan paperia. Nykyisin kotikeräyspaperista noin 85 % menee uusiokäyttöön.

Pitkällä kokemuksella ja monipuolisella asiantuntemuksella yritys on kiertotalouden ja kierrätyksen edelläkävijä. Tällä hetkellä Encore Ympäristöpalvelut auttavat yhteiskuntaa siirtymään kertakäyttökulttuurista puhtaaseen tulevaisuuteen.

Lisätietoja: Petri Aaltonen, toimitusjohtaja, p. 040 750 9797, petri.aaltonen@paperinkerays.fi

 

Jätteitä vai materiaaleja? – Lajittelussa jokainen on päättäjä

Kiertotalous edellyttää huolellista lajittelua, sillä jätejakeiden puhtaus vaikuttaa niiden hyödyntämismahdollisuuksiin.  Esimerkiksi paperi kiertää materiaalina noin 6–7 kertaa, kunhan kukaan ei erehdy laittamaan astiaan muuta kuin paperia. Biojätteillä saastuneesta kierrätyskartongista taas ei voida valmistaa elintarvikekelpoista kartonkia. Energiajakeen joukossa biojäte puolestaan aiheuttaa ongelmia kierrätyspolttoaineen valmistusprosessissa, synnyttää hajuhaittoja ja pieneläinongelmia sekä heikentää lopputuotteen laatua esimerkiksi alentuneena lämpöarvona. Huolimattomuus saattaa tehdä turhaksi muiden näkemän vaivan.

Lajittelemalla jokainen voi vaikuttaa käyttämiensä tuotteiden ja materiaalien ympäristökuormitukseen ja varmistaa resurssien palautumisen kiertoon. Lajittelu säästää ympäristön lisäksi rahaa. Puhdas keräyspaperi kerätään tuottajavastuumallin mukaisesti veloituksetta, kun taas polttolaitoksiin toimitettu sekajäte aiheuttaa jätteen tuottajalle kustannuksia.

Kauttamme saat kierrätettyä kaikki jätejakeet asianmukaiseen jatkokäsittelyyn. Otamme vastaan muovia, puujätettä, energiajätettä, paperia, kartonkia sekä pahvia. Käsittelyn jälkeen toimitamme jätteesi uusioraaka-aineeksi tai energiahyötykäyttöön. Muut jakeet, kuten biojäte, lasi, metalli, vaarallinen jäte, sähkö- ja elektroniikkaromu sekä sekajäte, toimitetaan käsittelyyn kumppaneillemme.

Lajittelun lisäksi ympäristövaikutuksia ja kustannuksia voi optimoida jätehuollossa älykkäillä ratkaisuilla. Esimerkiksi jätepuristimen tyhjennyksen voi hoitaa tehokkaasti ja vaivattomasti automatiikkaa hyödyntäen. Automaattinen kaukohälytys tyhjennystarpeesta suoraan urakoitsijalle mahdollistaa puristimen tyhjennyksen ajallaan – ei liian täytenä eikä tyhjänä.  Täyteen ahdettu puristin estää jätteen lajittelun oikein tai aiheuttaa jätteiden kasautumista puristimen ympäristöön. Lisäksi syntyy kustannuksia, kun liian täyden puristimen tyhjentämiseen tarvitaan koneellista avustusta. Jos puristin taas on tyhjennettäessä liian vajaa, koituu sen tyhjentämisestä ja kuljettamisesta turhia kustannuksia ja päästöjä.

Toinen älykäs ratkaisu ovat RFID-tunnisteet. Ne mahdollistavat keräysvälineiden seurannan ja monipuolisen raportoinnin. Samalla autolla voidaan noutaa useita eri jäteastioita. Astioiden RFID-tunniste skannataan noudon yhteydessä, ja astiamäärät ja täyttöasteen mukainen paino tallentuvat jätejaekohtaisesti.

Haluatko kuulla lisää? Tarjoamme lajitteluopastusta ja käytännön vinkkejä lajitteluun ja kierrätykseen sekä kerromme mielellämme lisää älykkäistä jätehuollon palveluista.

Ota yhteyttä sähköpostitse asiakaspalvelu@paperinkerays.fi tai puhelimitse (09) 228 191!

 

ISO-johtamisjärjestelmällä lisää asiakasymmärrystä

Laatujärjestelmä käytössä ja homma paketissa? Niinhän sitä voisi kuvitella, mutta meidän sulkamme on asiakkaamme hatussa – ja hyvä niin. Päivitettyjen sertifikaattien myötä olemme ottamassa taas uusia askeleita kohti vastuullisempaa ja kestävämpää tulevaisuutta, yhdessä asiakkaidemme kanssa. ISO:n standardit täyttävä johtamisjärjestelmä antaa siihen hyvät puitteet ja valmiudet.

ISO-standardien mukainen laatujärjestelmä on ollut Paperinkeräyksessä käytössä jo vuodesta 1994. Kyseessä on sertifioitu johtamisjärjestelmä, joka täyttää ISO:n laatu-, ympäristö-, työterveys- ja työturvallisuusstandardit. Nyt päivitimme järjestelmät uusimpiin versioihin, jotta asiakkaamme saisivat meiltä tulevaisuudessakin parasta mahdollista laatua ja palvelua – kaikissa tilanteissa.

Palvelutuotannon johtaja Kari Lehtinen, ISO-standardien mukaiset toimintamallit ovat vaatineet meiltä vuosien mittaan paljon panostusta ja työtä. Mitä hyötyä standardeista on asiakkaillemme?

– Johtamisjärjestelmä auttaa vastaamaan asiakkaidemme laatuodotuksiin. Sertifikaattien avulla voimme osoittaa toimintamme luotettavuuden esim. ympäristöasioiden suhteen. Järjestelmän säännöllinen auditointi takaa, että asiakkaidemme on helppo toimia kanssamme jatkossakin, koska prosessimme ja dokumenttimme ovat kunnossa.

On myös tilanteita, joissa Paperinkeräyksen asiakkaita auditoidaan heidän asiakkaidensa toimesta. Tällöin palvelu- tai toimitusketjulta vaaditaan tiettyä mitattavuutta ja laatustandardointia. ISO:n vaatimusten mukaisesti sertifioidun johtamisjärjestelmän myötä varmuus ja tietoisuus toiminnan kaikista vaiheista on selkeää ja avointa. Siitä hyötyy asiakas, mutta myös henkilöstö.

–  Johtamisjärjestelmä on hyvä työkalu myös sisäiseen toiminnanohjaukseen ja asiakasymmärryksen kasvattamiseen eri puolilla taloa. Sertifikaatit parantavat henkilöstön tietoisuutta asiakastarpeista ja selkeyttävät omaa vastuunjakoamme prosessien eri vaiheissa, Lehtinen jatkaa.

Johtamisjärjestelmä on enemmän kuin standardi – se on yhteinen tapa toimia

Johtamisjärjestelmän rytmittämä arki vaatii Paperinkeräyksessä jatkossakin töitä, koulutusta ja ylläpitoa, jotta pystymme palvelemaan asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla. Se istuu organisaatioomme kuitenkin luontevasti ja tukee yrityksemme arvoja:

– Vastuullisuus tarkoittaa, että kannamme jokainen vastuuta siitä, että ympäristö voi paremmin, asiakkaamme ovat tyytyväisiä, henkilöstöstämme voi hyvin ja toimintamme on kestävällä taloudellisella pohjalla. Johtamisjärjestelmä on työkalu, joka auttaa meitä käytännössä tässä tehtävässä, toteaa Lehtinen.

Tutustu Paperinkeräyksen ISO  9001 14001/45001 -sertifikaatteihin

Lisätietoja: Kari Lehtinen, kari.lehtinen@paperinkerays.fi

Oletko jo osa kiertotaloutta tietämättäsi?

Kiertotalous vähentää tarvetta neitseellisten raaka-aineiden käytölle. Keinoja tähän ovat esimerkiksi materiaalien ja tuotteiden elinkaarien pidentäminen sekä uudelleenkäytön mahdollistaminen.

Elinkaaren pidentäminen tarkoittaa tuotteen tai materiaalin käyttöiän pidentämistä korjaamalla, kierrättämällä, käyttötarkoitusta vaihtamalla, tuunaamalla tai mahdollistamalla uudelleenkäyttö jo valmistuksessa. Koska tuotteen elinkaari ja suurin osa ympäristövaikutuksista määräytyy jo suunnittelu- ja valmistusvaiheessa, jokaisen meidän roolina on tehdä valintoja kestävien, energiatehokkaiden, korjattavien ja kierrätettävien tuotteiden puolesta. Mitään ei kannata käyttää vain kerran.

Jokainen meistä on päätöksentekijä myös lajittelussa ja kierrättämisessä. Jokainen kierrätetty materiaalierä pidentää materiaalin elinkaarta ja vähentää neitseellisen raaka-aineen tarvetta.

Esimerkiksi paperin kierrättämisessä suomalaiset ovat toimineet kiertotalouden oppien mukaisesti jo 1940-luvulta. Paperin kierrätysaste on korkea: 85 % paperista tulee kierrätetyksi. Kierrättämisen kautta kiertotalous on monille meistä arkea.

Kaikki materiaali, jonka Paperinkeräys Oy kerää ja toimittaa kierrätykseen, edistää kiertotaloutta Suomessa. Pidämme materiaalin kierrossa ja vähennämme polttoon joutuvan materiaalin määrää.

Kierrätykseen kelpaamaton jäte hyödynnetään energiantuotannossa. Tytäryhtiömme Hyötypaperi Oy valmistaa energiajakeesta kierrätyspolttoainetta. Puiset kuormalavat toimitetaan elinkaarensa lopussa puuhakkeena energiahyötykäyttöön. Kaatopaikoille ei yhdyskuntajätettä Suomessa enää päädy, vaan jäte joko kierrätetään tai poltetaan energiaksi.

Kiertotalous ja ympäristöarvot on huomioitu monien asiakkaidemme toiminnassa myös laajemmin. Autamme asiakkaitamme tunnistamaan oman asemansa kiertotaloudessa ja tuemme vastuullista liiketoimintaa. Esimerkiksi vuokrattavat kuormalavat korvaavat kertakäyttöisen tuotteen palvelulla. Samalla vähenee puujätteen määrä.

Älykkäillä ratkaisuilla ympäristövaikutus pienenee kuin huomaamatta.

Paperinkeräys Oy siirtyy käyttämään nimeä Encore Ympäristöpalvelut alkuvuodesta 2019

Paperinkeräys Oy tarjoaa Encore-nimellä yrityksille monipuolisen valikoiman älykkäitä ympäristöpalveluita vuokralavoista eri materiaalien kierrätykseen. Tästä syystä yritys siirtyy käyttämään alkuvuodesta 2019 nimeä Encore Ympäristöpalvelut. Encore Ympäristöpalvelut -nimi on konsernin omistuksessa ja ollut käytössä jo aiemminkin.

Paperinkeräys säilyy edelleen nimenä paperin kierrättämiseen ja tuottajavastuuseen liittyville palveluille, jotka ovat edelleen tärkeä osa konsernin toimintaa. Paperinkeräys on toiminut ympäristöalalla vuodesta 1943 ja opettanut suomalaiset lajittelemaan paperia. Nykyisin kotikeräyspaperista noin 85 % menee uusiokäyttöön.

Pitkällä kokemuksella ja monipuolisella asiantuntemuksella yritys on kiertotalouden ja kierrätyksen edelläkävijä. Tällä hetkellä Encore Ympäristöpalvelut auttavat yhteiskuntaa siirtymään kertakäyttökulttuurista puhtaaseen tulevaisuuteen.

Lähetämme siirtymän aikataulusta ja yksityiskohdista tarkat tiedot asiakkaillemme ja sidosryhmillemme loppusyksystä.

Lisätietoja: Petri Aaltonen, toimitusjohtaja, p. 040 750 9797, petri.aaltonen@paperinkerays.fi

Tule tutustumaan Encore Kuormalavoihin PacTec-messuille!

Älykäs kuormalava tuo tietoa logistiikan tueksi. Encore Kuormalavoihin voit tutustua PacTec-messuillla Helsingin messukeskuksessa 29.–31.5.2018 osastolla 6 n 59.

RFID-lavan etu perinteiseen kuormalavaan verrattuna on sen monikäyttöisyys logistiikassa. Encore vuokralavojen RFID-tunniste tarjoaa faktatietoa lavojen kierrosta. RFID-tunnistetta voi käyttää esimerkiksi yrityksen sisälogistiikassa ja lähetysten seurannassa.

Teknologiasta huolimatta RFID-lava ei ole kallis ratkaisu. Encore Kuormalavapalvelu vuokraa lavat, mikä on yrityksille kustannustehokasta ja ympäristön kannalta järkevää.

”Vuokralavan ansiosta asiakkaidemme ei tarvitse investoida lavakantaan. Ylläpidämme lavakantaa ja kunnostamme lavoja tarpeen mukaan. Lavamme ovat aina laadukkaita ja hyväkuntoisia”, toteaa tuotepäällikkö Timo Kaikkonen.

Kierrätettävät lavat vähentävät puujätteen määrää. Vuokralavat ovatkin kiertotaloutta parhaimmillaan: kierrätetyt ja huolletut lavat käytetään uudelleen ja tarve uusien materiaaliaan käytölle vähenee. Ympäristöystävällinen ratkaisu on myös helposti tunnistettava, sillä Encore vuokralavat ovat vihreitä.

Vuokralavoja käyttävät kauppa, teollisuus ja keskusliikkeet. Ympäristöä ja yrityksen kustannuksia säästävälle ratkaisulle on kysyntää. Tällä hetkellä Encore kuormalavapalveluiden kautta kulkee jo yli kaksi miljoonaa lavaa vuodessa.

Perinteinen puinen kuormalava on pitänyt pintansa logistiikassa toimintaympäristöjen ja toimintatapojen muutoksissa aina toisesta maailmansodasta lähtien. Encore vuokralavat ovat osa tätä jatkumoa, mutta ne helpottavat ja varmistavat lavojen hallintaa. RFID-kuormalavat tuovat lavoihin lisäksi tiedonkantajaroolin laajentamaan perinteistä kuormankantajatehtävää.