1.6.2015
Blogi: Susanna Tarkka-Partanen

Luottamuksellisin terveisin

Viime viikolla tapasimme tietoturvasta kiinnostuneita päättäjiä Management Eventsin 600Minutes-tilaisuudessa. Olimme erilainen toimija, joka poikkesi palveluillaan ja viestillään muista isännistä.

Virusten ja kyberturvallisuuden aikana ote helposti herpaantuu siitä kaikista perinteisimmästä: paperista. Mihin sinä laitat luottamukselliset asiakirjat? Ja miten varmistut siitä, että niitä ei voi käyttää kukaan väärin?

Tuoreen selvityksen mukaan (CompTIA, 3/2015) 62 % tietoturvavuodoista tapahtuu ihmisen toiminnan seurauksena. Ei siis teknologian, vaikka aika usein niin kuulee uskoteltavan. Yksi inhimillisimmistä tietoturva-aukoista syntyy paperista, silloin kun sitä ei ole tuhottu asianmukaisesti suunnitellulla prosessilla.

Toinen jonkinasteinen väärinymmärrys on se, että kaikenlaisen luottamuksellisen aineiston tuhoaminen kuuluisi organisaation jätehuollon alle. Ei. Se kuuluu kyllä ensisijaisesti IT-johdolle tai kiinteistöjohdolle. Jätehuollossa huomio keskittyy tavallisesti isoihin volyymeihin ja massoihin, mutta arkaluontoisella asiakirjalla tulee olla yksilöidympi tie: lukolliseen säiliöön, jonka tyhjennys ja tuhoaminen ovat sille luotetun kumppanin vastuulla.

Mihin teillä menevät prototyypit, käytöstä poistetut ammattivaatteet, vanha myynti- ja markkinointimateriaali, kannettavat, pädit ja kännykät? Huh, näiden toinen toisistaan erilaisten tavaroiden hävittäminen tuntuu jo ajatuksissakin työläältä, vai mitä?

Sitä se ei kuitenkaan ole, jos työn tekee yhdessä kumppanin kanssa. Onneksi maailma menee koko ajan verkostoitumisen suuntaan – kaikkea ei enää tarvitse osata tehdä itse.

Susanna Tarkka-Partanen

avainasiakaspäällikkö, Paperinkeräys Oy