3.2.2016
Blogi: Tatu Savolainen

Kunnioitetaan ekopisteitä ja pidetään ne siistinä

Viime päivinä mediassa on ollut vilkasta kirjoittelua törkyisistä ekopisteistä, jotka pursuavat kartonkia ja muuta jätettä. Koen tärkeäksi avata vuodenvaihteessa voimaan astunutta muutosta, joka koskettaa jokaista alueemme asukasta.

Vuoden alussa voimaan tullut pakkausjäteasetus on aiheuttanut sen, että pakkausjätteen keräyksestä vastaa nyt Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy. Pakkausjätteellä tarkoitetaan kotitalouksissa syntyvää pakkausjätettä: esimerkiksi viili-, jogurtti- ja ketsuppipurkkeja sekä metallisia ja lasisia ruuan säilytyspurkkeja. Aiemmin kunnat vastasivat pakkausmateriaalin keräyksestä.

Kunnilta RINKI Oy:lle on pakkausjätteiden keräyssäiliöitä siirtynyt jo 1400 kappaletta. RINKI avaa keräyspisteitä lisää vaiheittain, kunnes kaikki pakkausjäteasetuksen mukaiset 1850 pistettä ovat valmiit. Tämä tarkoittaa sitä, että aivan kaikissa aiemmin käytössä olleissa ekopisteissä ei enää oteta vastaan pakkausjätettä. Kaikki ne pisteet, jotka jäävät paikalleen, ovat RINKI Oy:n vastuulla.

Kuten ekopisteissä tavallisesti, niin myös näissä käytöstä poistetuissa pisteissä on kerätty aiemmin pakkausten ohella monenlaista muuta jätettä: lasia, metallia, kartonkia ja paperia. Nyt kaikki vanhat lasisäiliöt ovat Kiertokapulan vanhoilla ekopisteillä lukittu. Muut säiliöt on tarkoitettu paperinkeräykseen.

Se tarkoittaa, että piste on poistettu kaikkien muiden jakeiden osalta käytöstä. Se tarkoittaa myös sitä, että lukittuja säiliöitä ei saa avata väkivalloin. Valitettavasti tällaista varsin puuhakasta toimintaa on nähty useassa paikassa. Se ei mielestäni kuulu järkevän ihmisen käytökseen, saatikka lailliseen sellaiseen. Rikkoja syyllistyy toisen omaisuuden turmeluun. Lisämiinuksena tulee vastuuton käytös yhteistä ympäristöämme kohtaan. Tuuli, lumi ja eläimet levittävät jätteet ympäristöön, ja varmasti eläimet myös haavoittavat lasinsirpaleiden ja avattujen säilytyspurkkien vuoksi itseään.

Paperia voi tuoda Kiertokapulan vanhoihin ekopisteisiin kuten ennenkin. Muistetaan silti tässäkin yhteinen ympäristö: jos säiliö on täynnä, ei ole oikein jättää paperijätettä säiliön viereen. Se kun harvoin siinä kauaa siistinä säilyy, ja keräysauton kuljettaja joutuu siivoushommiin sen sijaan että hän pysyisi tyhjennysaikataulussa. Jos piste on epäsiisti eikä sitä kohdella oikein, tullaan piste poistamaan käytöstä.

Tatu Savolainen
operatiivinen päällikkö
Paperinkeräys Oy