13.10.2016
Blogi: Karel Nieminen

Lasten piirustuksissa piilee tietoturvauhka

Päiväkodeissa ja kouluissa syntyy valtavasti paperijätettä jo pelkästään lasten piirustuksista ja askartelutöistä. Väitän, että näitä lasten nimellä varustettuja taideteoksia ei aina tuhota asianmukaisesti, vaikka kyse on useimmiten luottamuksellisesta materiaalista.

Ihmettelet varmaan, mitä vaaraa siitä voisi olla, että lapsen tai oppilaan piirustus tiputetaan paperinkeräykseen, eikä tuhottaville papereille tarkoitettuun lukolliseen säiliöön. Vastaus on yksinkertainen: piirustus sisältää usein lapsen tietoja, esimerkiksi koko nimen, iän ja mahdollisesti luokan tai kerhoryhmän. Näistä tiedoista lapsen henkilöllisyys on jo tunnistettavissa. Emme voi tietää mitä saattaa tapahtua tai minne piirustuksen tiedot voivat joutua, mikäli paperit heitetään tavalliseen keräyspaperi-laatikkoon.

Tuhoa piirustukset kuten muut luottamukselliset asiakirjat

Kaikki materiaali, mitä lapsi ei vie kotiinsa, tulee hävittää päiväkodeissa ja kouluissa sen vaatimalla tavalla. Samalla tavalla, kun muita lapsen luottamuksellisia papereita ja hallinnollista materiaalia kohdellaan hyvin, tulisi samat ohjeet ulottaa myös muuhunkin poisheitettävään materiaaliin.

Arkaluotoisten paperien tuhoaminen silppurissa voi olla hyvin aikaa vievää – varsinkin, kun usein nuo paperit tuppaavat kerääntymään isoksi kasaksi ennen niiden viemistä kierrätykseen. Kiireen keskellä helpommalta vaihtoehdolta tuntuu laittaa kaikki asiakirjat nopeasti paperinkeräykseen. Kuitenkin yksikin luottamuksellinen paperi väärässä paikassa on jo tietoturvariski. Joskus myös lapset itse laittavat keskeneräiset tai pilalle menneet piirustukset paperinkeräykseen tietämättä, että ne kuuluisivat tuhottavien joukkoon.

Olemme yhdessä Otavan ja muiden tuottajayhteisöjen kanssa päivittäneet supersuositun Reuhurinne-puuhakirjan. Alakoululaisille tarkoitetun puuhakirjan avulla lapset oppivat lajittelemaan jätteet oikein kirjassa seikkailevien tuttujen piirroshahmojen avulla. Lisätietoa puuhakirjasta saat tästä. Käy tutustumassa ja vinkkaa tuttavallesi, jolla on alakouluikäisiä lapsia!

Nyt parhaillaan käynnissä oleva ensi vuoden suunnittelu ja budjetointi kaipaavat yhtä tarkkaa huolellisuutta kuin lasten taideteokset. Suunnittelussa syntyvät arkaluontoiset paperit pitää lajitella oikein – tiputtaa tietoturvasäiliöön.

Karel Nieminen
asiakkuusjohtaja