3.6.2015
Blogi: Kyösti Pöyry

Onko ympäristöyrityksillä kaikki ympäristöasiat kunnossa?

Ei voi olla huomaamatta miten kärkkäästi media on ympäristöalalla toimivien yritysten kimpussa kun jotakin ympäristöpäästöjä sattuu. On kai oletusarvo, että alalla toimivien pitää tietää muita yrityksiä paremmin mitä ympäristöluvat ja pelisäännöt pitävät oikeana toimintatapana. Lähes kaikilla merkittävillä toimijoilla on lisäksi sertifioitu ympäristö- ja laatujärjestelmä. Näistäkin huolimatta tapahtuu yllättävän paljon julkisuuteen tulevia vesistö- ja ilmastopäästöjä, tulipaloja, jätteiden luvattomia varastointeja ja loppusijoituksia yms.

Mitä sitten pitäisi parantaa toiminnassa, jotta näiltä ikäviltä tapauksilta ja julkisuudelta välttyisimme? Valvontaa syytetään monesti lepsuksi ja valvojat uskotellaan vuosi vuodelta loputtomilla lupauksilla paremmasta toiminnasta.

Normiviidakossa on joskus helppo eksyä lillukanvarsiin ja unohtaa terveen oman järjen käyttö. Onhan selvää, että omavalvonta ja reilut pelisäännöt on ensin laitettava kuntoon. Toiminta, jota mitataan tavalla tai toisella on helpommin johdettavissa kuin verbaalisti selitettävä ”tehdään jotain tulevaisuudessa paremmin” -lupaus. Laatu- ja ympäristöjärjestelmät tuottavat hyvän pohjan oikealle johtamiselle. Jatkuva parantaminen onnistuu, kun mittamiehet ja tuomarit ymmärtävät tulokset ja valvovat tulosurheilua. Vilppikin poistuu, kun valvonta ulottuu yllätystarkastuksin jokaiseen kilpailijaan. Näinhän toimitaan huippu-urheilussakin.

 

Kyösti Pöyry

toimitusjohtaja