7.7.2015
Blogi: Kyösti Pöyry

Resurssitehokkuudesta ja jakamistaloudesta

Maailmalla on huutava pula keskeisistä raaka-aineista. Kuluttamisen skaalautuminen eurooppalaiselle tasolle maailmanlaajuisesti olisi jonkinlainen katastrofi.

Suomea pidetään cleantech maana ja resurssien käytön edelläkävijänä.

Olemmehan viimeisen maailmansodan jälkeen kirineet elintasotilastojen kärkeen osin hyödyntämällä tehokkaasti raaka-aineitamme ja innovoineet tuotteita ja palveluja vientituotteiksi.

Nyt on suorastaan muoti-ilmiönä hyödykkeiden ja palvelujen jakaminen. Puhutaan jakamistaloudesta. Ostetaan kimpassa, lainataan, vuokrataan, kierrätetään jne.

Tämä jos mikä on resurssitehokasta tuotantopanosten käyttöä suhteessa kulutuskertaan. Jokainen voi miettiä osaltaan mitä tuhlausta on monen ajoneuvon, kodinkoneen, työkalun, asunnon, vaateparren yms. ostaminen ja ylläpito.

Nyt ollaan jo monessa suurkaupungissa tilanteessa, jossa asumisen hintataso on niin korkea, ettei ylimääräisen tavaran hankintaan ole mahdollisuuksia. Asenteet omistamiseen ovat muuttumassa pysyvästi ja palvelujen tarjonta sekä kysyntä alkavat tuottaa markkinoita jakamistalouden tuotteille ja palveluille.

Tässä onkin meille suomalaisille oiva mahdollisuus näyttää esimerkkiä resurssitehokkuudesta ja mitata tätä ilmiötä oikein. Elintasoa pitää osata arvostaa muutenkin kuin tavaran määrällä. Elämisen laatuahan sitä yleensä arvostetaan.

Yritysten toiminnassa on jo palvelujen ostaminen havaittu kustannustehokkaaksi tavaksi ja tästä on syytä ottaa esimerkkiä kotitalouksiin.

 

Kyösti Pöyry

toimitusjohtaja