03.12.2018

Näin paketoit joululahjat ympäristöystävällisesti tyylistä tinkimättä

Tiedostava joulunviettäjä miettii lahjojen pakkausmateriaalien kierrätystä jo ennen aattoillan paperivuorta. Kaikki paketissa -blogin Aleksin ja Janin vinkeillä syntyvät kauniit joululahjapaketit, joiden materiaalit voi kierrättää keräyspaperin mukana.

ekologiset lahjapaketit

Joulu lähestyy jo kovaa vauhtia ja tehokkaimmat ovat päässeet myös paketointipuuhiin. Moni kuitenkin miettii miten tehdä joulusta mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavan ja siihen voi vaikuttaa merkittävästi myös paketointimateriaaleilla.

Perinteiset joulun lahjapaperit tulee laittaa sekajätteeseen, sillä pintavärjäyksen ja kiinni jääneiden teippien vuoksi niitä ei saa laittaa mainosten ja lehtien kanssa paperinkeräysastiaan. Kaikki paketissa -blogin vinkeillä joulun ihanimmat paketit saa kuitenkin loihdittua ilman teippiä paperinkeräykseen sopivista materiaaleista.

Kääri lahjat vanhoihin karttoihin, kirjoihin ja lehtiin

Materiaalit kierrätettävien pakettien toteutukseen löytyvät valmiiksi jokaisen kotoa. Ennen paketointiurakkaan ryhtymistä on kuitenkin hyvä varmistaa vielä kertaalleen, että lahjan ympärille kiedotut kääreet soveltuvat paperinkeräykseen. Tällaisia paketointimateriaaleja ovat muun muassa sanomalehdet, aikakausilehdet, puotipaperi, kirjojen sivut ja turistikartat.

Kaikki paketissa -blogin Aleksi ja Jani käyttävät paketeissaan muun muassa ristikko- ja aikakauslehtien sivuja. Lahjapaketin he viimeistelevät origamirusetilla, joka on taiteltu aikakauslehdestä.

Uudestaan käytettävään paperiin paketoiminen kannattaa, koska paperi materiaalina on helppo kierrättää ja se taas säästää ympäristöä. Suomessa paperi kiertää noin viisi kertaa, mikä vähentää tarvetta uusille materiaaleille. Jotta paperi pysyy kierrossa, se tulee kuitenkin lajitella oikein.

Puhdas keräyspaperi pääsee uusiokäyttöön raaka-aineena. Kierrätetystä paperista valmistetaan muun muassa sanomalehti- ja pehmopaperia.

Katso tarkemmat paketointi-ideat videolta ja blogista: https://www.kaikkipaketissa.fi/2018/12/joululahjojen-paketointi-ekologisesti.html

Vinkkejä kierrättämiseen:

  • Jos saat pintavärjätyllä joululahjapaperilla paketoituja lahjoja, hyväkuntoinen joulupaperi kannattaa säästää ja käyttää uudestaan.
  • Käytä myös lahjakassit uudelleen. Ne kestävät hyvin käyttöä ja tuovat iloa myös seuraavalle lahjansaajalle.
  • Kartonkinen lahjapakkaus ja joulukalenteri kuuluvat puolestaan kartongin keräyssäiliöön. Pakkausten ohella säiliö on tarkoitettu esimerkiksi maito- ja mehutölkeille, leivoslaatikoille, muro- ja keksipaketeille, paperipusseille ja -kasseille, talouspaperihylsyille, munakennoille ja kartonkisille juomapakkauksille.
  • Keräyspaperiastiaan kuuluu kaikki paperi, joka kotona tai työpaikalla tulee postiluukusta tai jaetaan postilaatikkoon. Astiaan kuuluvat sanoma- ja aikakauslehdet, mainosposti, esitteet ja muut vastaavat painotuotteet, pehmeäkantiset kirjat, värilliset ja värittömät kopiopaperit ja tulosteet, valkoiset piirustus- ja lehtiöpaperit, valkoisesta paperista tehdyt paperikassit ja kaikki kirjekuoret niin kodeissa kuin toimistoissakin.

Lisää aiheesta