17.12.2019

Ympäristöystävällisemmät lahjapaketit fiksuilla valinnoilla ja kierrättämällä: tässä parhaat vinkit paketointimateriaalien valintaan ja kierrätykseen

Joulu on yhdessäolon juhlaa, johon kuuluu olennaisena osana lahjojen antaminen ja vastaanottaminen. Suunnittelemalla joululahjojen paketoimisen ja kierrättämisen etukäteen säästää ympäristöä pienellä vaivalla. Kotimainen Encore Ympäristöpalvelut on kerännyt yhteen parhaat vinkit ympäristöystävällisempien joululahjapakettien taikomiseen.

Joululahjat kierrätetyissä papereissa

Pakkausmateriaalivalinnoilla voi vaikuttaa joululahjarumbassa syntyvän jätteen määrään. Tiedostava joulunviettäjä suunnittelee joululahjojen hankkimisen ja pakkaamisen niin, että jätteen sijasta syntyy kierrätettävää materiaalia.

Paketin kääreen lisäksi myös paketin sisältöön kannattaa kiinnittää huomiota: hyvä lahja vastaa lahjansaajan toiveeseen, on kestävä ja valmistettu materiaaleista, jotka tuotteen elinkaaren lopussa on mahdollista kierrättää.

Kierrätettävästä paperista saa aikaiseksi kauniita ja ympäristöystävällisiä paketteja

Kaikkein ympäristöystävällisin vaihtoehto on paketoida lahjat kierrätettäviin materiaaleihin. Esimerkiksi vanhat aikakauslehdet, puotipaperit, turistikartat tai kirjojen sivut voi kierrättää paperinkeräyksessä. Hyvä nyrkkisääntö on, että paperinkeräykseen kuuluu kaikki postilaatikon kautta tuleva paperi.

”Paperi on loistava materiaali, jonka kierrätys Suomessa on esimerkillistä: paperi kiertää noin viisi kertaa, mikä vähentää tarvetta uusille materiaaleille. Jotta paperi pysyy kierrossa, täytyy se tietenkin lajitella oikein. Kierrätetystä paperista valmistetaan muun muassa sanomalehti- ja pehmopaperia”, kertoo tuottajavastuupalveluiden johtaja Jari Tallbacka.

Pintavärjäyksen ja teippien vuoksi tavanomaiset lahjapaperit tulee käytettyinä laittaa energiajätteeseen tai sekajätteeseen. Lisäksi Encore Ympäristöpalvelut on koonnut kätevän listan lahjapaketteihin liittyviä kierrätysvinkkejä:

  • Jos saat pintavärjätyllä joululahjapaperilla paketoituja lahjoja, hyväkuntoinen joulupaperi kannattaa säästää ja käyttää uudestaan.
  • Käytä myös lahjakassit uudelleen. Ne kestävät hyvin käyttöä ja tuovat iloa myös seuraavalle lahjansaajalle.
  • Kartonkinen lahjapakkaus ja joulukalenteri kuuluvat kartongin keräyssäiliöön. Pakkausten ohella säiliö on tarkoitettu esimerkiksi maito- ja mehutölkeille, leivoslaatikoille, muro- ja keksipaketeille, paperipusseille ja -kasseille, talouspaperihylsyille, munakennoille ja kartonkisille juomapakkauksille.
  • Keräyspaperiastiaan kuuluu kaikki paperi, joka kotona tai työpaikalla tulee postiluukusta tai jaetaan postilaatikkoon. Astiaan kuuluvat sanoma- ja aikakauslehdet, mainosposti, esitteet ja muut vastaavat painotuotteet, pehmeäkantiset kirjat, värilliset ja värittömät kopiopaperit ja tulosteet, valkoiset piirustus- ja lehtiöpaperit, valkoisesta paperista tehdyt paperikassit ja kaikki kirjekuoret niin kodeissa kuin toimistoissakin.

Kuvan krediitit: Kaikki paketissa -blogi