Lajittele keräyspaperi oikein

Paperin kierrätys on helppoa. Hyvä muistisääntö on, että kaikki postiluukusta tuleva paperi lajitellaan keräyspaperiksi eli paperinkeräykseen.

Paperin kierrätys – lajittele keräyspaperiin

  • sanoma- ja aikakauslehdet 
  • mainokset, esitteet, tuoteluettelot ja muut vastaavat painotuotteet 
  • toimistopaperi, kuten kopiopaperit ja tulosteet 
  • kirjekuoret 
keräyspaperi

Paperinkeräysastiaan eivät kuulu:

  • Paperikassit, jauhopussit ja muut vastaavat pakkaukset. Lajittele ne kartonkikeräykseen. 
  • Joulupaperit tai muut lahjapaperit. Painovärien ja teippien takia lajittele nämä seka- tai energiajakeeseen. 
  • Kirjat. Lajittele ne energiajakeeseen.
  • Metalli, kuten kierrekantisten vihkojen metalliosa. Metalliosat tulee irrottaa ja kierrättää metallinkeräyksessä. Vihkojen sivut kuuluvat keräyspaperiastiaan. 
  • Biojäte. Jos paperi on likaantunut esimerkiksi kalanperkauksessa, se tulee lajitella energiajakeeseen. 

Avaa, tallenna tai tulosta keräyspaperin lajitteluohje

Lataa keräyspaperin lajitteluohje

Paperikassin kierrätys ja lajittelu

Paperikassit ovat yleisin lajitteluvirhe keräyspaperin joukossa. Valkoiset, ruskeat ja värilliset paperikassit ovat kaikki pakkauksia ja ne lajitellaan kartonginkeräykseen. Lue lisää paperikassien lajittelusta >>

Keräyspaperin lajittelu säästää ympäristöä. Puhdas, oikein lajiteltu keräyspaperi hyödynnetään sanomalehti- ja pehmopaperin raaka-aineena. Kierrätetty materiaali vähentää tarvetta uusien luonnonvarojen käyttöönotolle. Materiaalien kierrättämiselle on positiivinen ympäristövaikutus eli hiilikädenjälki.

Lahjapaperin kierrätys – lajittele joulupaperi sekajätteeseen

Lahjapapereita ei voi kierrättää paperinkeräyksessä, sillä ne sisältävät painovärejä ja teippejä. Jos heität lahjapaperit pois, lajittele ne sekajätteeseen.

Kukkapaperit ja paperikassit kuuluvat kartonginkeräykseen, jos ne ovat puhtaita ja kuivia. Hyväkuntoiset lahjakassit kannattaa käyttää uudelleen.

Ruskean paperin kierrätys

Ruskeaa paperia ja kartonkia on eri laatuja. Jos kyseessä on pakkausmateriaali, se lajitellaan keräyskartonkiin. Esimerkiksi ruskean paperipussin kierrätys onnistuu kartonginkeräyksessä. Jos taas postin kautta on tullut esimerkiksi ruskea kirjekuori, sen voi lajitella paperinkeräykseen.

Opettaja, tulosta Kierrätyksen sankarit -tehtäväkirjan tehtävät paperin lajittelusta!

Miten paperi ja muut jakeet kannattaa lajitella? Kierrätyksen sankarit -tehtäväkirjan tehtävät tarjoavat monipuolisen kattauksen hauskaa ja opettavaista lajitteluun, kierrättämiseen ja materiaalien jatkojalostukseen liittyvää puuhaa kolmas- ja neljäsluokkalaisille. Tulosta tästä koululaisille tehtäviä keräyspaperin lajittelusta.

Tulosta tehtävät suomeksi Tulosta tehtävät ruotsiksi