22.12.2016

Älä laita lahjapaperia lehtien ja mainosten sekaan

Joulu on lahjojen antamisen aikaa, jolloin pienetkin esineet paketoidaan moniin kääreisiin. Paketoinnissa käytetään muun muassa pahvia, paperia ja muovia. Kierrätys- ja ympäristönhuoltopalveluja valtakunnallisesti tarjoava Encore Ympäristöpalvelut haluaa joulun alla muistuttaa lahjapaperien ja -pakkausten oikeanmukaisesta kierrättämisestä.

Pakkausten oikea lajittelu on tärkeä ympäristöteko, joka kuuluu jokaiselle. Joululahjapaperien, kukkien käärepaperien ja lahjanarujen ensisijainen kierrätyspiste on energiajäteastia. Jos energiajätteen keräyspiste ei ole lähettyvillä, voi jätteet laittaa myös sekajäte- eli poltettavien jätteiden astiaan.

Lahjapaperi ei sovellu kierrätettäväksi keräyspaperiastiaan sen vahvan pintavärjäyksen ja runsaan teippisitkonsa vuoksi. Usein paperissa on myös erilaisia epäpuhtauksia, jotka estävät lahjapaperin kierrättämisen mainosten ja lehtien seassa.

Kaikki joulukalenterit, joissa on kartonkia ja muovitarjotin esimerkiksi suklaalle, karkeille tai leluille, tulee lajitella niin, että kalenterin kartonki laitetaan keräyskartonkiin ja muovi pakkausmuovikeräykseen. Tällaisia joulukalentereita ovat muun muassa suklaakalenterit.

Hyväkuntoinen joulupaperi kannattaa säilyttää, jolloin sitä voi käyttää uudelleen. Paperinpaloista saa tehtyä esimerkiksi joulukoristeita tai muuta kierrätyssomistetta. Turhaa poisheittämistä kannattaa välttää.

Kartonkiset joulukalenterit ja lahjapakkaukset sen sijaan kuuluvat kartonkikeräyssäiliöön. Säiliö on sama, minne viedään muun muassa maito- ja mehutölkit, paperipussit- ja kassit, aaltopahvit ja juomien kartonkiset monipakkaukset. Maito- ja mehutölkit voi laittaa kartonkikeräysastiaan muovikorkkeineen. Poisheitettävä jäte päätyy käsittelyn jälkeen kartonkiteollisuuden raaka-aineeksi.

Jos omassa taloyhtiössä ei ole paperin tai kartongin keräysastiaa, lähin alueellinen keräyspiste löytyy osoitteesta http://www.kierratys.info/.

Lisää aiheesta