22.12.2016

Älä laita lahjapaperia lehtien ja mainosten sekaan

Joulu on lahjojen antamisen aikaa, jolloin pienetkin esineet paketoidaan lahjapaperiin. Paketoinnissa käytetään muun muassa pahvia, paperia ja muovia. Kierrätys- ja ympäristönhuoltopalveluja valtakunnallisesti tarjoava Encore Ympäristöpalvelut haluaa joulun alla muistuttaa lahjapaperien ja -pakkausten oikeasta kierrättämisestä.

Lahjapaperin ja pakkausten oikea lajittelu on tärkeä ympäristöteko, joka kuuluu jokaiselle. Joululahjapaperien, kukkien käärepaperien ja lahjanarujen ensisijainen kierrätyspiste on energiajäteastia. Jos energiajäteastia ei ole lähettyvillä, voi jätteet laittaa myös sekajätteeseen eli poltettavien jätteiden astiaan.

Lahjapaperi ei sovellu kierrätettäväksi keräyspaperiastiassa sen vahvan pintavärjäyksen ja runsaan teippisitkonsa vuoksi. Usein paperissa on myös erilaisia epäpuhtauksia, jotka estävät lahjapaperin kierrättämisen mainosten ja lehtien seassa.

Kaikki joulukalenterit, joissa on kartonkia ja muovitarjotin esimerkiksi suklaalle, karkeille tai leluille, tulee lajitella niin, että kalenterin kartonki laitetaan keräyskartonkiin ja muovi pakkausmuovikeräykseen. Tällaisia joulukalentereita ovat muun muassa suklaakalenterit.

Hyväkuntoinen joulupaperi ja lahjakassit kannattaa säilyttää, jolloin niitä voi käyttää uudelleen. Paperinpaloista saa tehtyä esimerkiksi joulukoristeita tai muuta kierrätyssomistetta. Turhaa poisheittämistä kannattaa välttää.

Kartonkiset joulukalenterit ja lahjapakkaukset sen sijaan kuuluvat kartonkikeräyssäiliöön. Säiliö on sama, minne viedään muun muassa maito- ja mehutölkit, paperipussit ja paperikassit, aaltopahvit ja juomien kartonkiset monipakkaukset. Maito- ja mehutölkit voi laittaa kartonkikeräysastiaan muovikorkkeineen. Poisheitettävä jäte päätyy käsittelyn jälkeen kartonkiteollisuuden raaka-aineeksi.

Lahjapaperin j kierrätys sekä muut joulun lajitteluvinkit

Lataa ja tulosta joulun lajitteluohje muistiin itsellesi tai vaikkapa taloyhtiön ilmoitustaulle.

Jos omassa taloyhtiössä ei ole paperin tai kartongin keräysastiaa, lähin alueellinen keräyspiste löytyy osoitteesta http://www.kierratys.info/.

Tutustu keräyspaperin lajitteluohjeeseen: Lajittele keräyspaperi oikein

Lisää aiheesta