17.12.2020

Joulupaperia ei saa laittaa paperinkeräykseen

Joululahjat muistuttavat läheisiä heidän tärkeydestään. Joulupaperi tekee lahjapaketista kauniin ja paketin avaaminen luo yllätyksen tuomaa iloa. Lahjan avaamisen jälkeen lahjapaperin ja lahjan narujen paikka ei ole paperinkeräys vaan energia- tai sekajäte.

lahjapaketteja

Lahjapapereita ei voi kierrättää paperinkeräyksessä niiden sisältämien painovärien ja teippien vuoksi. Pienillä kierrätysteoilla joulusta voi kuitenkin tehdä ekologisemman ja vähentää jätteiden määrää. Lahjapaperiin käärittyjen lahjojen paperi kannattaa irrottaa varovasti ja säästää käytettäväksi seuraavien lahjojen kääreenä. Myös koristenauhat kannattaa käyttää uudelleen. Käytetystä lahjapaperista voi myös askarella kauniita joulukoristeita.

Joulupaperin kierrätys ja lajittelu

Jos heität joulupaperit pois, ne kuuluvat energia- tai sekajätteeseen. Myöskään paperikassit eivät kuulu paperinkeräykseen. Niiden paikka on kartonginkeräys, jos ne ovat puhtaita ja kuivia. Hyväkuntoiset lahjakassit kannattaa käyttää uudelleen seuraavan lahjansaajan ilahduttamiseksi.

Kartonkiset joulukalenterit ja suklaakonvehtirasiat, joiden sisällä on muovinen tarjotin, voi kierrättää kartonginkeräyksessä, jos muovitarjottimen poistaa ja laittaa muovinkeräykseen.

Kaikki postiluukusta tuleva paperi kuuluu paperinkeräykseen

Keräyspaperin lajittelun perussääntö on, että kaikki postiluukusta tuleva paperi kuuluu paperinkeräysastiaan. Paperinkeräysastiaan kuuluvat sanoma- ja aikakauslehdet, mainokset ja esitteet sekä muut vastaavat painotuotteet, toimistopaperi ja kirjekuoret. Muovikääreisten aikakauslehtien tai mainoksien kääreet tulee poistaa.

Pehmopaperi eli talouspaperi sekä paperiset nenäliinat ja käsipyyhkeet eivät kuulu keräyspaperin joukkoon. Keräyspaperiastiaan laitetut pehmopaperit saattavat tehdä koko paperinkeräysastian sisällöstä kelpaamattoman kierrätettäväksi. Pandemia-aikana käytetyt paperinenäliinat tulee kierrättää sekajätteenä tartuntavaaran minimoimiseksi. Muutoin pehmopaperin voi kierrättää biojätteen joukossa.

Puhdas, oikein lajiteltu keräyspaperi hyödynnetään raaka-aineena, mikä säästää ympäristöä. Paperi voi kiertää noin viisi kertaa. Suomessa kotikeräyspaperin kierrätysaste on noin 85 prosenttia.

Lajittele paperinkeräykseen:

  • Sanoma- ja aikakauslehdet
  • Mainokset, esitteet, tuoteluettelot ja muut vastaavat painotuotteet
  • Toimistopaperi, kuten kopiopaperit ja tulosteet
  • Kirjekuoret

Paperinkeräysastiaan eivät kuulu:

  • Lajittele paperikassit kartonginkeräykseen, sillä ne ovat pakkauksia.
  • Jauhopussit tai muut vastaavat pakkaukset. Lajittele ne kartonginkeräykseen.
  • Joulupaperit tai muut lahjapaperit. Painovärien ja teippien takia lajittele nämä seka- tai energiajakeeseen.
  • Irrota kirjojen ja päällystettyjen vihkojen kannet ja lajittele ne energiajakeeseen. Sisäsivut voi laittaa keräyspaperiastiaan.
  • Metalli tai muovi, kuten kierrekantisten vihkojen keskiosa, tulee irrottaa. Vain vihkojen sivut voi laittaa keräyspaperiastiaan.
  • Biojäte. Jos paperi on likaantunut esimerkiksi kalanperkauksessa, se tulee lajitella energiajakeeseen.

Lue lisää keräyspaperin kierrätyksestä ja lajittelusta sekä lataa lajitteluohje >>

Lisää aiheesta