18.01.2018

Vuokralava säästää aikaa, rahaa ja luontoa

Vuokralavojen käyttö on vaivatonta, sillä ne ovat aina kunnossa eikä niiden palautuksesta tarvitse huolehtia. Kaupan päälle tulevat säästöt ja työturvallisuus.

Vihreän kuormalavan pääty

– Vuokralava on helppo ja vaivaton ja toki sen täytyy olla kustannustehokas, halvempi kuin ostettava. Oleellista on myös kierrätettävyys, joka vähentää ympäristökuormaa, sanoo Cloetta Suomi Oy:n logistiikkakoordinaattori Timo Taskinen.

Makeisalan yritys Cloettan tuotteet tulevat tehtailta Slovakiasta, Belgiasta, Hollannista ja Ruotsista logistiikkakeskukseen Vantaalle, josta ne toimitetaan keskusliikkeille. Tavaraa liikkuu paljon, samoin lavoja tavaran alla.

Noin 15 prosenttia Cloettan käyttämistä lavoista on Encoren vuokralavoja. Vuokralavoille pakataan kampanjapakkauksissa olevat uutuustuotteet, jotka menevät keskusliikkeiden kautta vähittäiskauppoihin.

– Kukaan ei varsinaisesti halua omistaa lavoja. Emme me, eikä meidän asiakkaammekaan. Vuokaralavan etu on, että meidän ei tarvitse hakea niitä takaisin. Kun lava lähtee meiltä ovesta ulos, meidän vastuumme sen osalta päättyy, Taskinen sanoo.

Laatu ratkaisee

Taskinen korostaa myös laadun merkitystä. Vuokralavat ovat aina hyväkuntoisia, sillä ne tarkistetaan joka kierrolla ja tarvittaessa korjataan sekä otetaan huonokuntoiset pois käytöstä.
– Lavat ovat tukevia, ehjiä ja siistejä. Tämä on tärkeää, koska käyttämämme vuokralavat menevät kaupan lattialle kuluttajan näkyville. Jos lava on huonokuntoinen, se voi hajota logistiikassa tai olla kaupassa ruman näköinen. Hyväkuntoinen lava on asiakkaille päin osoitus meidän laadustamme.

Kustannuksiltaan vuokralavat ovat muita lavoja edullisempia.
– Vuokralavan hinnalla ei saa EUR-lavaa ja tuskin minkäänlaista kertalavaakaan, joka sitten kuitenkin hukataan ja josta muodostuu asiakkaalle pahimmillaan puujätettä. Vuokralavoissa ei myöskään ole rahaa kiinni. Lisäksi Encoren etuna on, että maksamme vuokralavasta yhden hinnan eli ei ole päiväkohtaista vuokraa lavoista.

Taskisen mukaan vuokralavat myös palautuvat muita lavoja paremmin.
– Värikkäitä vuokralavoja kukaan ei voi myydä omanaan eteenpäin, jolloin meidän kustannustehokkuutemme paranee.

Uusi varttilava käyttöön

Cloetta aloitti yhteistyön Encoren kanssa jo kymmenen vuotta sitten, jolloin Encore aloitti EUR- ja FIN-lavojen paluukuljetukset Cloettan asiakkailta.
– Samalla otimme käyttöön Encoren vihreän lavan. Halusimme kierrätettävän ja tukevan lavan kertakäyttöisten puolilavojen tilalle. Vuoden 2017 alussa otimme käyttöön Encoren vihreän eurokokoisen lavan ja kesällä laajensimme vihreään muoviseen varttilavaan. Nyt Encore hoitaa kaikki lava-asiamme Suomessa.

Muovinen varttilava on Encoren uusi tuote, jonka Cloetta otti käyttöön ensimmäisten joukossa Suomessa. Asiakkaan varastolla käsin nosteltavat dsp-laatikot haluttiin vaihtaa koneellisesti käsiteltäviksi varttilavoiksi. Tavoitteena on myös tavaran nopeampi kierto. Uusi lava saa Taskiselta kiitosta.
– Varttilavan haasteena on yleensä kiikkeryys, mikäli sen päälle lastattavan tavaran painopiste on ylhäällä. Encoren uudessa varttilavassa on toisin kuin monessa muussa lavassa jalka jokaisessa kulmassa, mikä tekee siitä erittäin tukevan.

Värillä on väliä

Keskolle, jonka varastoissa tavaroiden alla on reilut 130 000 lavaa, vuokralavojen suurin etu on hyvä ja tasalaatuinen kunto sekä standardirakenne. Se on ennen kaikkea työturvallisuuskysymys.
– Tärkeintä on, että lavat ovat standardikokoisia ja hyväkuntoisia, jolloin työkoneet pystyvät käsittelemään niitä turvallisesti. Työturvallisuuden kannalta etuna on myös, että esimerkiksi Encoren vihreä lava on helppo tunnistaa ja työntekijät tietävät sen nähdessään, että kyseessä on standarin mukainen ja hyväkuntoinen lava, Keslog Oy:n logistiikkapäällikkö Jussi Hytönen sanoo.

Keskon varasto

Valtaosa tavarantoimittajien käyttämistä lavoista jää Keskolle, sillä noin 70 prosenttia tavaroista toimitetaan eteenpäin asiakkaille rullakoilla. Lavat palautuvat niiden omistajille ja käyttökelvottomat päätyvät Encoren kautta energiajakeeksi.

Vuokralavat myös säästävät aikaa ja vaivaa, kun lavoihin liittyvä raportointi jää pois.
– Meille on iso helpotus, että meidän ei tarvitse pitää kirjaa lavoista eikä käydä tavarantoimittajien kanssa keskusteluja siitä, kuka on velkaa lavoja kenellekin.

Keskolla on tavarantoimittajille pakkausohjeet, joiden mukaan pakkaajat toimittavat tuotteet keskusliikkeelle.
– Määrittelemme ohjeistuksessa lavakoon ja hyväksytyt lavatyypit. Pyrimme siihen, että tavarantoimittajat siirtyisivät kokonaan uudelleenkäytettäviin lavoihin. Näin saamme vähennettyä puujätettä. Se on ympäristön kannalta tärkeää, mutta myös meille logistisesti fiksumpaa.

Tällä hetkellä Keskon kautta kulkevista lavoista noin 15 prosenttia on vuokralavoja, mutta Hytönen uskoo määrän kasvavan tulevaisuudessa.
– Meidän intresseissämme on, että lavat kiertävät ja niitä voidaan käyttää uudelleen, hän summaa.

Juttu on alunperin julkaistu Kierrossa -asiakaslehdessämme 2/2017.

Lisää aiheesta