24.01.2020

Askel kohti päästövähennys- ja kierrätystavoitteita – pääkaupunkiseudun biojätteistä kotimaista biokaasua

Pääkaupunkiseudun biojätteistä syntyy pian paikallista biokaasua, sillä Gasum ja Encore Ympäristöpalvelut ovat allekirjoittaneet sopimuksen Vantaan Viinikkalaan rakennettavasta biojätteen siirtokuormausasemasta. Asemalta biojätteet voidaan kuljettaa suurempina erinä Gasumin loppu vuodesta 2020 valmistuvalle Lohjan biokaasulaitokselle. Erillinen siirtokuormausasema mahdollistaa ympäristöystävällisen ja kustannustehokkaan biojätteen kierrätysketjun pääkaupunkiseudun toimijoille.

Pääkaupunkiseudun biojätteistä syntyy pian paikallista biokaasua, sillä Gasum ja Encore Ympäristöpalvelut ovat allekirjoittaneet sopimuksen Vantaan Viinikkalaan rakennettavasta biojätteen siirtokuormausasemasta. Asemalta biojätteet voidaan kuljettaa suurempina erinä Gasumin loppu vuodesta 2020 valmistuvalle Lohjan biokaasulaitokselle.  Erillinen siirtokuormausasema mahdollistaa ympäristöystävällisen ja kustannustehokkaan biojätteen kierrätysketjun pääkaupunkiseudun toimijoille.

– Biokaasun tuotanto on ympäristön kannalta paras tapa hyödyntää biohajoava jäte, sillä siinä mahdollistetaan sekä uusiutuvan energian tuotanto että ravinteiden kierrätys. Gasumin biokaasulaitoksilla Suomessa biokaasun raaka-aineina käytetään erilaisia biohajoavia jätteitä ja tuotannon kasvattaminen ei ole mahdollista ilman raaka-aineiden saatavuutta ja toimivaa biojätteen kierrätystä, kertoo Gasumin Suomen kiertotalousliiketoiminnan johtaja Ari Suomilammi.

Siirtokuormausasemalla on mahdollista käsitellä 34 000 tonnia biojätettä, josta voidaan jalostaa Gasumin Lohjan biokaasulaitoksella biokaasua noin 2 000 kaasuauton tankkiin. Lisäksi biojätteistä jalostetaan osana biokaasun tuotantoprosessia luomulannoitteita paikallisten viljelijöiden tarpeisiin. Näin kiertoon saadaan myös biojätteen sisältämät arvokkaat ravinteet ja vähennetään teollisten väkilannoitteiden käyttöä pelloilla.

EU:n jätedirektiivi edellyttää kierrätyksen lisääntymistä

Liikenteen päästövähennystavoitteiden lisäksi siirtokuormausasema tukee myös kiristyvien kierrätystavoitteiden toteutusta. Uusitun jätedirektiivin mukaan yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 50 prosenttia vuonna 2020, 55 prosenttia vuonna 2025, 60 prosenttia vuonna 2030 ja 65 prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Tuoreimman saatavilla olevan tiedon mukaan kierrätysaste oli vuonna 2018 Suomessa 42 prosenttia.

– Siirtokuormausasema rakennetaan Vantaan Viinikkalassa sijaitsevan monimateriaaliyksikömme yhteyteen. Aseman kautta kierrätys- ja jätehuoltopalvelumme asiakkaiden biojätteistä valmistuu lähellä tuotettua biokaasua, kertoo Encore Ympäristöpalveluiden liiketoimintapäällikkö Jani Rajamäki.

Siirtokuormausaseman on tarkoitus valmistua syksyn 2020 aikana. Siirtokuormausasemalle rakennetaan omat erilliset tilat, joiden operoinnista Encore Ympäristöpalvelut vastaa. Encore käsittelee tuotantoyksikön muissa tiloissa eri kierrätysmateriaaleja.

Kierrätystavoitteiden saavuttamisessa jokaisella on tärkeä rooli, sillä edellytys biokaasun tuotannolle on hyvä syntypaikkalajittelu: biohajoavat jätteet kuuluvat biojäteastiaan. Sekajätteen käsittely on kalliimpaa kuin lajiteltujen jakeiden, joten lajittelemalla oikein voi säästää sekä ympäristöä että kustannuksia.

Lisätietoja:

Ari Suomilammi, johtaja, kiertotalous, Gasum, p. 040 065 3351 ari.suomilammi@gasum.com

Jani Rajamäki, liiketoimintapäällikkö, Encore Ympäristöpalvelut, p.050 464 5122, jani.rajamaki@encorepalvelut.fi

Lisää aiheesta