12.05.2020

Tuhka hyötykäyttöön – Energiantuotannon sivutuotteesta uuden raaka-aineeksi

Bio- ja kierrätyspolttoaineiden polttamisesta syntyvä tuhka on usein ongelma energiantuottajille. Sellaisenaan tuhkan jätteenä käsittely on maksullista. Encoren Tuhkaton polttoaine -palvelu vastaa energiantuottajien ongelmaan kehittämällä uusia käyttökohteita tuhkalle.

tuhkaa

Tuhkasta voidaan jalostaa pelto- ja metsälannoitteita sekä maanrakennusaineita, joilla voidaan korvata neitseellisiä luonnonvaraisia raaka-aineita, kuten soraa ja murskeita. Lisäksi tuhkaa voidaan käyttää betonin, teiden ja ekologisten geopolymeerien raaka-aineina. Geopolymeerit ovat betonimaisia aineita, joita voidaan valmistaa tuhkan lisäksi muista teollisuuden sivutuotteista. Niiden valmistus kuormittaa luontoa jopa 80 prosenttia vähemmän kuin betonin valmistus. 

Tuotekartasto opastaa laadukkaampaan tuhkaan 

Tuhkaton polttoaine -konseptissa Encore kerää energiantuottajalta syntyvän tuhkan ja vie sen jalostettavaksi. Encore on kehittänyt tuhkan tuotekartaston, joka määrittää käyttötarkoituksen eri laatuiselle tuhkalle. Samalla asiakkaita voidaan opastaa siitä, miten tuhkan jalostusarvoa voidaan parantaa jo syntypaikalla. Tuhkan laatuun vaikuttaa poltettavien materiaalien puhtaus. Mitä vähemmän poltettavassa materiaalissa on haitallisia aineita, sen puhtaampaa tuhkaa polttamisesta syntyy, ja sen paremmin tuhka voidaan hyötykäyttää. 

Keravan Energia Oy on ottanut käyttöönsä Tuhkaton polttoaine -konseptin. ”On ollut hienoa huomata, kuinka Encore on kehittänyt tuhkan käyttöä. Olemme saaneet konsultointiapua tuhkan laadun parantamiseksi”, kertoo Keravan Energian tuotantopäällikkö Mikko Juvonen. ”Käytämme energiantuotannossamme kotimaista biopolttoainetta, jonka sivutuotteena syntyvää tuhkaa emme pysty jatkokäyttämään. Encore kerää ja kuljettaa tuottamamme tuhkan, eikä se jää meidän ongelmaksemme”, Juvonen jatkaa. 

Encoressa uskomme, että tulevaisuudessa tuhkan käytöllä voidaan korvata useita tällä hetkellä ympäristöä turhaan kuluttavia raaka-aineita. Tämän vuoksi teemme jatkuvaa asiantuntijatyötä kehittääksemme uusia tapoja sekä etsimme uusia kumppaneita tuhkan hyödyntämisessä. 

KUVA: ANDREI KISELEV STOCK.ADOBE.COM 

Lisää aiheesta