19.04.2022

Vuodessa 8000 kilometriä vähemmän kaupan jätehuollon kuljetuksia

Osuuskauppa Suur-Savo eteni kohti vastuullisuustavoitteitaan kaupan jätehuoltoa kehittämällä. Yhteistyössä Encoren kanssa löytyivät tavat vähentää 8000 ajokilometriä vuodessa.

Kaupan jätehuolto.

Kuva: Lari Lappalainen, S-ryhmä.

Kaupan jätehuollon kehittäminen toi Osuuskauppa Suur-Savolle noin 3300 kg CO2e vuosittaiset päästövähennykset. Määrä vastaa noin 12 % Suur-Savon jätehuollon kokonaispäästöistä. 

Osuuskauppa Suur-Savo toimii Etelä-Savossa 12 kunnan alueella. Suur-Savon asiakasomistajia on 77 % alueen kotitalouksista. Suur-Savo tavoittelee S-ryhmän valtakunnallisten vastuullisuustavoitteiden mukaisesti vuoteen 2025 mennessä hiilinegatiivisuutta, hävikin puolittamista sekä jätteiden kierrätyksen lisäämistä.

Encoren ja Suur-Savon yhteistyö käynnistyi vuoden 2019 alussa. Yhteistyön tavoitteiksi asetettiin jätteiden kierrätyksen lisääminen ja kuljetusten vähentäminen.

Encore kartoitti Suur-Savon myymälöiden jätehuollon tilanteen paikan päällä. Kartoituksen perusteella jätteiden lajittelua ja siihen liittyviä toimintatapoja yhdenmukaistettiin ja esimerkiksi muovin keräys aloitettiin kaikissa myymälöissä. Samalla Encore varmisti, että kaupoissa on jätteiden lajitteluun sopivat keräysastiat ja -välineet.

”Saimme Encorelta selkeät ohjeet lajitteluun”, Osuuskauppa Suur-Savon marketkaupan tuen asiantuntija Hannele Jalkanen kertoo.

Jätehuollon päästöt vähenivät kuljetuksia optimoimalla

Kolmen vuoden yhteistyön aikana Encore ja Suur-Savo vähensivät pahvi- ja energiajätepuristimien tyhjennyksiä 15 %. Jätepuristimien automaattisen ilmoitusjärjestelmän avulla saadaan tieto siitä, milloin puristimien tyhjennyksiä tarvitaan. Sen ansiosta puristimia ei tarvitse tyhjentää enää säännöllisin väliajoin, vaan ainoastaan tarpeen mukaan. Encoren yhteistyö paikallisten kuljetusyrittäjien kanssa puolestaan takaa nopean, joustavan ja luotettavan toiminnan kuljetuksien hoitamisessa.

Kun kuljetukset ovat täydempiä, kuljetusajoja tarvitaan vähemmän. Kuljetusten määrän lasku näkyy suoraan jätehuollon päästöissä ja kustannuksissa: yhteistyötä edeltäneeseen aikaan verrattuna vuonna 2021 säästyi yli 8000 ajokilometriä vuodessa. Päästöt laskivat 3300 kg CO2e. Myös Suur-Savon henkilöstön aikaa säästyy, kun puristinten tyhjennykset toimivat taustalla automaattisesti oikealla rytmillä, eivätkä vaadi aktiivista tekemistä.

Lajittelun parantumisen myötä myös poltettavan jätteen määrä laski merkittävästi ja sen ansioista energiajätteen kuljetukset vähentyivät 30 %. Kuljetuksia optimoimalla Encore ja Suur-Savo vähensivät sekä päästöjä että kustannuksia.

Kaupan jätehuollon kehittämistä tukee avoin yhteistyö

Asiantuntemus jätehuollon kehittämisessä oli Suur-Savolle tärkeä kriteeri yhteistyökumppanin valinnassa.

”Jätehuollon hoitaminen Encoren kanssa on ollut helppoa ja vaivatonta”, Jalkanen toteaa.

”Yhteistyö ja vuoropuhelu Encoren ja Suur-Savon välillä on aktiivista, avointa ja rehellistä. Saamme tarvittaessa Encorelta nopeasti apua ja neuvoja, ja tarpeitamme ja ideoitamme kuunnellaan. Saamme myös hyvin tietoa jätehuollon kehittämisen etenemisestä.”

Jätehuollon toimijan valinnassa Suur-Savolla painoivat myös toimintavarmuus ja kustannukset sekä vastuullisesti toimivat kumppanit.

”Halusimme jätehuoltoon yhteistyökumppanin, jonka arvot ovat yhtenäiset omien arvojemme kanssa”, Jalkanen sanoo.

Encoren jätehuollon kuljetuksia toteuttavat Suur-Savolle paikalliset kuljetuskumppanit. Paikallistuntemuksen ansiosta tyhjennykset hoituvat nopeasti tilanteen niin vaatiessa.

”Meille on tärkeää,että Encore käyttää paikallisia kuljetuskumppaneita. Se luo alueellemme hyvinvointia ja työpaikkoja”, Jalkanen tiivistää.

Lue lisää Encoren yritysten jätehuolto- ja kierrätyspalveluista ja pyydä tarjous

Lisää aiheesta