04.05.2022

Kauppakeskuksen vastuullisuus otti harppauksen – 14 tonnia enemmän jätettä kierrätykseen

Kauppakeskus Revontulessa jätehuollon kehittäminen nosti kierrätysastetta vuodessa 9 prosenttiyksikköä. Kierrätysaste kertoo, kuinka suuri osuus jätemateriaaleista on hyödynnetty raaka-aineena. Jätehuollon kehittäminen on osa kauppakeskuksen vastuullisuutta.

Kierrätysaste kasvuun – Kauppakeskus Revontulen kierrätyksen ja jätehuollon kehittäminen lähti liikkeelle Encoren aloitteesta.

Rovaniemellä sijaitsevan kauppakeskus Revontulen kierrätyksen ja jätehuollon kehittäminen lähti liikkeelle Encoren asiantuntijan soitosta.

”Vastasin heti kyllä. Kierrätys on tärkeää kauppakeskuksen vuokralaisille ja asiakkaille sekä kiinteistön omistajille”, kertoo Revontulen kauppakeskuspäällikkö Tiia Huikuri.

Jätehuoltokartoituksessa Encore tunnisti poltettavan jätteen joukosta kierrätyskelpoisia jakeita, jotka kannattaisi lajitella erikseen. Uusille jätejakeille Encore toimitti keräysastiat ja lajitteluohjeet.

Uudistukset paransivat erityisesti muovin kierrätystä. Kauppakeskuksen vaateliikkeisiin vaatteet saapuvat usein muovilla suojattuina, joten kirkasta muovia syntyy paljon. Kirkas muovi sai oman kierrätysastian kauppakeskuksen jäteasemalle.

Vuokralaisilta palautetta on tullut erityisesti jätetiloista.

”Lastauslaiturialue on vuokralaisista tosi toimiva. Tila ja toiminnot ovat selkeät”, kertoo Huikuri.

Kierrätys ja vastuullisuus osaksi kauppakeskuksen viestintää

Kauppakeskuksen vuokralaisille Encore päivitti lajitteluohjeet. Tiia Huikuri nosti kierrätyksen säännölliseksi viestinnän teemaksi kauppakeskuksen vuokralaisille.

”Encorelta on tullut konkreettiset keinot ja esimerkit jätehuollon kehittämiseksi. Ne ovat hyvä pohja jatkuvalle viestinnälle. Selkeät ja helpot materiaalit auttavat ja innostavat vuokralaisia lajittelussa”, kertoo Huikuri.

Kierrätystavoitteet Encore pilkkoi niin, että jokainen pystyi hahmottamaan roolinsa kierrätystavoitteen saavuttamisessa. Kun päiväkohtainen 10 % parannus tuli ymmärrettäväksi, se myös toteutui.

Lajittelu näkyy kierrätysasteessa

Tehdyt toimenpiteet näkyvät Revontulessa poltettavan jätteen määrän merkittävänä laskuna. Vastaavasti biojätteen ja pahvin määrä ovat kasvaneet, mikä kertoo aiempaa paremmasta lajittelusta.

Vuonna 2021 Revontulen kierrätysaste oli 62,34 %, kun se vuonna 2020 oli 53,33 %. Kierrätysaste nousi vuodessa peräti 9 prosenttiyksikköä. Tonneina jätettä ohjautui kierrätykseen 14 tonnia edellisvuotta enemmän.

Lajitellut materiaalit kulkevat Encoren kautta raaka-aineeksi. Esimerkiksi Revontulen biojätteistä valmistetaan biokaasua. Vastaavasti pakkauslasista valmistetaan uusia lasituotteita, muovi hyödynnetään muovituotteissa ja metalliteollisuus käyttää metallin uusien metallituotteiden raaka-aineena.

Revontulen hyötykäyttöaste on 100 %, eli toiminnasta ei päädy jätettä lainkaan kaatopaikalle.

Kierrätyksen ja vastuullisuuden kehittäminen jatkuu edelleen. Lähiaikoina kauppakeskuksen vuokralaisille on luvassa Encoren asiantuntijan tietoisku Revontulen jätteiden kierrosta raaka-aineeksi.

Kiinnostaako jätehuollon kehittäminen tai kierrätysasteen nostaminen? Tutustu yritysten jätehuolto- ja kierrätyspalveluihimme.

Lue myös kauppakeskus Itiksen vastuullisesta jätehuollosta.

Lisää vastuullisesta jätehuollosta