24.01.2023

Yksityishenkilön tietoturva – tunnistatko tietoturvariskit?

Myös yksityishenkilön kannattaa huolehtia sähköisen tietoturvan lisäksi fyysisestä tietoturvasta. Toimita siis luottamuksellista tietoa sisältävät paperit ja elektroniikka asianmukaisesti tuhottavaksi.

Tunnista tietoturvariskit ja huolehdi luottamuksellisten tietojen asianmukaisesta hävityksestä.

Salassa pidettävät tiedot voivat väärissä käsissä altistaa kiusanteosta taloudellisiin menetyksiin. Varmista, että henkilötietoja tai muuta luottamuksellista tietoa sisältävät paperit tulevat asianmukaisesti tuhotuksi.

Älä altista itseäsi kiristykselle tai kiusanteolle

Esimerkiksi terveystiedoilla tai muilla arkaluonteisilla henkilökohtaisilla tiedoilla voi kiristää tai tehdä kiusaa. Luotettavasti kannattaa tuhota siksi kaikki sellainen tieto, mitä et halua yleiseen levitykseen. Myös tietokoneen hävitys ja kovalevyn tuhoaminen kannattaa tehdä huolellisesti, ettei datalla ole mahdollisuutta päätyä vääriin käsiin.

Ei identiteettivarkauksille ja huijauksille

Rikolliset voivat hyödyntää henkilötietoja esimerkiksi identiteettivarkauksissa tai huijauksissa. Jotta kukaan ei toimisi nimissäsi esimerkiksi eri palveluissa, kaikki henkilötietoja sisältävät materiaalit tulee tuhota huolellisesti. Huijausten selvittely voi olla kohteelle raskasta ja aikaa vievää.

Vältä hakkereita

Anonyymina säästyt helpommin hakkeroinnilta. Jos vaikkapa henkilötunnuksesi, tiliotteesi ja sähköpostiosoitteesi ovat tiedossa, hakkerin on huomattavasti helpompi valita kohteeksi juuri sinut ja selvittää lisätietoja.

Suojaa myös läheisiäsi

Papereissasi saattaa olla esimerkiksi perheenjäsenten tai sopimuskumppanien tietoja. Älä altista lähipiiriäsi identiteettivarkauksille, kiristykselle tai hakkereille.

Tee ympäristöteko

Kun toimitat tietoturvapaperit tietoturvaroskikseen, paperit hyödynnetään tuhoamisen jälkeen pehmopaperin raaka-aineena. Yhden tietoturva-astian sisällöstä saadaan jopa 330 rullaa vessapaperia. Kierrätysmateriaali vähentää tarvetta kaataa raaka-aineeksi puita.

Isompi erä tuhottavaa paperia tai salassa pidettävää tietoa sisältävää elektroniikkaa?

Kuolinpesän paperit ja muut suuremmat määrä tietoturvapapereita sekä tietokoneen kovalevyt ja muut fyysiset tietoturvamateriaalit voi toimittaa pientä korvausta vastaan suoraan tuotantoyksikköömme esimerkiksi Turkuun tai Tampereelle. Tarkista ensin ohjeet täältä.

Otamme vastaan yksityishenkilöiden tuhottavat materiaalit suoraan toimipisteisiimme. Helsinkiä lähin toimipisteemme sijaitsee Vantaalla. Muut toimipisteemme sijaitsevat Tampereella, Turussa, Kuopiossa, Kouvolassa ja Lappeenrannassa. Tutustu ohjeisiin ja sovi tarvittaessa aika ennen materiaalien toimittamista: Yksityishenkilön tuhottavat paperit ja muu tietosuojajäte

Lisää aiheesta