18.03.2015

Näin ratkeavat kevätsiivouksen lajittelupulmat

Aurinko paistaa, katupöly nousee ja linnut laulavat. Säätiedotuksen mukaan suursää muuttuu vielä takatalveksi, mutta sinnikkäimmät ovat päättäneet, että kevät on tullut ja kevätsiivouksen aika on siis käsillä. Tuohon sinnikkäiden optimistien kategoriaan lukeudun myös minä. Ja kyllä, kevätsiivouksenkin olen jo aloittanut.

Varastoja penkoessa ja kaapin nurkkia kalutessa moni saattaa miettiä sitä, minne mikäkin tavara tulisi hävittää. Kaikki sellainen, mikä on ehjää ja kunnollista tulisi saada mielellään uusiokäyttöön, sillä se saattaa tulla jollekulle vielä hyvinkin tarpeeseen. Samaan kategoriaan tuskin voi lukea vanhat puhelinluettelot (vanhimmat vuodelta 1986), satukirjat, joista puuttuu puolet sivuista tai hiiren syömät vaatekappaleet jostakin oman isoäidin lapsuudesta. Muutoin tuo viimeksi mainittu menisi toki retrosta ja siitä saattaisi myydessä saada jopa isot rahat, mutta se hiiren järsimä toinen pääntie kaventaa potentiaalista ostajakuntaa.

Meiltä usein kysyttyjä ohjeita

Olettaen, etten ole ainoa joka näitä kierrätysasioita pohtii, päätin koostaa muutamia yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä ja antaa niihin vinkkejä. Näitä samoja asioita nimittäin kysellään hyvinkin säännöllisesti meidän asiakaspalvelustamme. Itseäni tämä ilahduttaa kovasti. Onhan se merkki siitä, että kierrätys kiinnostaa. Lisäksi se kertoo siitä, että asiat halutaan tehdä oikein.

Kierrevihkoista tulee irrottaa metalliosat. Metallit kuuluvat metallinkeräykseen ja paperit saa laittaa paperinkeräysastiaan. Vihkot, kuten kaikki muukin keräyspaperi, kulkevat tuotantoyksikössä linjastolla jossa on äärimmäisen herkät kipinäilmaisimet. Tuollainen kierre saattaa tuottaa pienen kipinän ja se puolestaan aiheuttaa suhteellisen suuren hulabaloon paloarassa laitoksessa.

Sitten ne ihanat, moneen kertaan luetut satukirjat ja romaanit, joista nyt puuttuu puolet sivuista. Mihinkäs ne sitten laitetaan? Pehmeäkantiset päällystämättömät kirjaa saa laittaa paperinkeräysastiaan. Kovat tai tai päällystetyt kannet tulee irrottaa. Sivut voi laittaa paperinkeräysastiaan ja kannet sekajäteastiaan.

Entäs vaatteet? Kun kasasta on eroteltu vaatekappaleet, jotka voi viedä jonkin avustusjärjestön keräyspisteeseen, jää yleensä jäljelle rikkinäisiä tai käyttökelvottomaksi kuluneita riepuja. Kun omat lattiariepuvarastot jo pullistelevat, eikä T-paitoja halua käyttää esimerkiksi autonpesussa riepuina, kannattaa tarkistaa oman alueen lajitteluohjeista, voiko vaatteita kipata energiajäteastiaan. Jätevoimaloissa poltetaan kaikki muu kangasmateriaali paitsi keinonahka. Keinonahka kun sisältää hyvin usein PVC muovia ja se puolestaan sulaa polttolaitoksen arinaan kiinni.

Eihän tämä maapalloa pelasta, mutta on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan! Ai niin, ne puhelinluettelot. Paperinkeräysastiaan 😊 

Lisää aiheesta