21.08.2018 |Jenni Kivi ja Tuuli Somerma

Oletko jo osa kiertotaloutta tietämättäsi?

Kiertotalous vähentää tarvetta neitseellisten raaka-aineiden käytölle. Keinoja tähän ovat esimerkiksi materiaalien ja tuotteiden elinkaarien pidentäminen sekä uudelleenkäytön mahdollistaminen.

DEV

Elinkaaren pidentäminen tarkoittaa tuotteen tai materiaalin käyttöiän pidentämistä korjaamalla, kierrättämällä, käyttötarkoitusta vaihtamalla, tuunaamalla tai mahdollistamalla uudelleenkäyttö jo valmistuksessa. Koska tuotteen elinkaari ja suurin osa ympäristövaikutuksista määräytyy jo suunnittelu- ja valmistusvaiheessa, jokaisen meidän roolina on tehdä valintoja kestävien, energiatehokkaiden, korjattavien ja kierrätettävien tuotteiden puolesta. Mitään ei kannata käyttää vain kerran. 

Jokainen meistä on päätöksentekijä myös lajittelussa ja kierrättämisessä. Jokainen kierrätetty materiaalierä pidentää materiaalin elinkaarta ja vähentää neitseellisen raaka-aineen tarvetta. 

Esimerkiksi paperin kierrättämisessä suomalaiset ovat toimineet kiertotalouden oppien mukaisesti jo 1940-luvulta. Paperin kierrätysaste on korkea: 85 % paperista tulee kierrätetyksi. Kierrättämisen kautta kiertotalous on monille meistä arkea. 

Kaikki materiaali, jonka keräämme ja toimitamme kierrätykseen, edistää kiertotaloutta Suomessa. Pidämme materiaalin kierrossa ja vähennämme polttoon joutuvan materiaalin määrää. 

Kierrätykseen kelpaamaton jäte hyödynnetään energiantuotannossa. Valmistamme energiajakeesta kierrätyspolttoainetta. Puiset kuormalavat toimitetaan elinkaarensa lopussa puuhakkeena energiahyötykäyttöön. Kaatopaikoille ei yhdyskuntajätettä Suomessa enää päädy, vaan jäte joko kierrätetään tai poltetaan energiaksi. 

Kiertotalous ja ympäristöarvot on huomioitu monien asiakkaidemme toiminnassa myös laajemmin. Autamme asiakkaitamme tunnistamaan oman asemansa kiertotaloudessa ja tuemme vastuullista liiketoimintaa. Esimerkiksi vuokrattavat kuormalavat korvaavat kertakäyttöisen tuotteen palvelulla. Samalla vähenee puujätteen määrä. 

Älykkäillä ratkaisuilla ympäristövaikutus pienenee kuin huomaamatta. 

Lisää aiheesta