11.12.2020

Biojätteet biokaasuksi uuden Vantaalla sijaitsevan siirtokuormausaseman kautta

Encore Ympäristöpalveluiden pääkaupunkiseudun asiakkaiden biojätteet kulkevat jatkossa Vantaan Viinikkalan tuotantolaitoksen yhteyteen valmistuvan biojätteiden siirtokuormausaseman kautta. Gasumin rakennuttaman siirtokuormausaseman kapasiteetti vuodessa on 34 000 tonnia, josta voidaan jalostaa biokaasua noin 2 000 kaasuauton tankkiin. Biojätteen siirtokuormausasema valmistuu joulukuun loppuun mennessä 2020.

kuorma-auto nostaa lavaa

Encore Ympäristöpalveluiden pääkaupunkiseudun asiakkaiden biojätteet kulkevat jatkossa Vantaan Viinikkalan tuotantolaitoksen yhteyteen valmistuvan biojätteiden siirtokuormausaseman kautta. Gasumin rakennuttaman siirtokuormausaseman kapasiteetti vuodessa on 34 000 tonnia, josta voidaan jalostaa biokaasua noin 2 000 kaasuauton tankkiin. Biojätteen siirtokuormausasema valmistuu joulukuun loppuun mennessä 2020.

Encoren asiakkaiden biojätteiden kuljetuksessa siirtokuormausasemalle on mukana Encore Ympäristöpalveluiden tytäryhtiön uusi biokaasuauto. Kun kuorma kuljetetaan biokaasulla, kuljetuksen hiilijalanjälki jää 85 % prosenttia pienemmäksi verrattuna dieselkalustolla hoidettuun kuljetukseen.

– Olemme jo vuosia optimoineet asiakkaidemme jätteiden kuormapainoja ja tyhjennysvälejä niin, että kuljetukset ovat mahdollisimman täysiä. Turhien ajojen välttäminen auttaa sekä kuljetusten kustannusten että hiilijalanjäljen hallinnassa. Jätteiden kulkeminen biojätteistä valmistetulla biokaasulla vähentää kuljetustemme päästöjä entisestään, kertoo Jani Rajamäki Encore Ympäristöpalveluista.

Biokaasun tuotanto on ympäristön kannalta paras tapa hyödyntää biohajoava jäte, sillä siinä mahdollistetaan sekä uusiutuvan energian tuotanto että ravinteiden kierrätys. Biojätteistä jalostetaan osana biokaasun tuotantoprosessia luomulannoitteita paikallisten viljelijöiden tarpeisiin. Näin kiertoon saadaan myös biojätteen sisältämät arvokkaat ravinteet ja vähennetään teollisten väkilannoitteiden käyttöä pelloilla.

– Kiitos Gasumille siirtokuormausaseman rakennuttamisesta tuotantolaitoksemme yhteyteen. On hienoa, että voimme tehdä yhteistyötä kiertotalousketjun toteutuksessa, Rajamäki toteaa.

Biojätteen siirtokuormausasemalle valmistuvat Vantaan Viinikkalaan omat erilliset tilat, joiden operoinnista Encore Ympäristöpalvelut vastaa. Encore käsittelee tuotantoyksikön muissa omissa tiloissaan eri kierrätysmateriaaleja.

Kierrätystavoitteiden saavuttamisessa jokaisella on tärkeä rooli, sillä edellytys biokaasun tuotannolle on hyvä syntypaikkalajittelu: biohajoavat jätteet kuuluvat biojäteastiaan. Sekajätteen käsittely on kalliimpaa kuin lajiteltujen jakeiden, joten lajittelemalla oikein voi säästää sekä ympäristöä että kustannuksia.

Lisätietoja:

Jani Rajamäki, liiketoimintapäällikkö, Encore Ympäristöpalvelut, 050 464 5122, jani.rajamaki@encorepalvelut.fi

Lisää aiheesta