21.06.2022

Työvaatteesta rakennuseristeeksi – tekstiilien kierrätyksellä pilotoidaan tuotekehitystä ja otetaan askel kohti vastuullisuustavoitteita

Encore Ympäristöpalvelut pilotoi työvaatteiden kierrättämistä raaka-aineeksi yhteistyössä puu- ja rakennustarvikkeita myyvän Starkin ja suomalaisen tekstiilien kierrätykseen erikoistuneen Resterin kanssa. Kokeilu toteuttaa kiertotalouden periaatteita, säästää luonnonvaroja, edistää tekstiilikuidun hyödyntämisen tuotekehitystä ja vie osaltaan Starkia kohti yrityksen vastuullisuustavoitteita.

Tekstiilien kierrätys.

Pilotissa elinkaarensa loppuun tulleet Starkin työvaatteet ohjataan energiahyödyntämisen sijaan materiaalikierrätykseen. Starkin poistotekstiilit saavat uuden elämän tekstiilikuituna. Tekstiilikuidun hyödyntämistä ekologisten rakennuseristeiden tai akustiikkalevyjen valmistuksessa kehitetään tämän pilotin avulla Ekovilla Oy:n projektissa.

”Encore pilotoi asiakkaidensa kanssa aktiivisesti uusia kierrätysmateriaalien käyttökohteita. Uudet avaukset, pilottihankkeet sekä yhteistyö eri toimijoiden kanssa auttavat löytämään parhaat ratkaisut materiaalien palauttamiseksi kiertoon”, Encore Ympäristöpalvelut Oy:n palvelupäällikkö Mirva Väisänen kertoo.

Prosessissa hyödynnetään kiertotalouden periaatteiden mukaisesti jo olemassa olevia materiaaleja, pidetään ne kierrossa ja vähennetään uusien luonnonvarojen käyttöä. Pilotissa käsitellään noin 5 000 kiloa Starkin poistotekstiilejä. Tekstiilimäärän kierrättämisellä on säästetty vettä yli 2,5 miljoonaa litraa ja päästösäästöä kertyi yli 19 tonnia CO2e.

”Starkin tavoitteena on nostaa kierrätysasteensa 80 prosenttiin vuoden 2024 loppuun mennessä. Kierrätysaste kertoo, kuinka suuri osuus jätemateriaaleista on hyödynnetty raaka-aineena. Työvaatteiden kierrättämisen pilotti on yksi askel kohti tavoitetta. Tässä pilotissa on mielenkiintoista nähdä, miten tekstiilikuitua voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää rakentamiseen liittyvissä tuotteissa, kuten eristeissä”, Starkin vastuullisuusjohtaja Anne Koskinen kertoo.

Poistotekstiilien matka alkaa lajittelusta

Starkin poistotekstiilit lajitellaan ensin materiaalityypeittäin, sillä kierrätysprosessissa eri tekstiililaadut käsitellään erillisinä materiaaleina. Esimerkiksi puuvillasta tai polyesterista valmistetut työvaatteet lajitellaan eri keräysastioihin. Tärkeää tekstiilien kierrätyksessä on myös niiden säilyminen puhtaina ja kuivina prosessin ajan.

Encore hoitaa pilottihankkeessa jätehuoltopalvelun eli ohjeistaa lajittelussa, kerää materiaalit ja toimittaa lajitellut työvaatteet jatkokäsittelyyn Resterin tekstiilien kierrätyslaitokselle Paimioon. Vuonna 2021 valmistuneella laitoksella käsitellään yritysten poistotekstiilejä ja tuotannon sivuvirtoja, kuten tekstiilien leikkuujätteitä.

”Yhteistyö yksityisten jätelaitosten kanssa yritysten poistotekstiilivirtojen saamiseksi kierrätykseen on Resterille tärkeää. Tällöin virtojen saaminen oikein lajiteltuna ja pakattuna tehostuu ja koko arvoketjun hallinta helpottuu”, toteaa Resterin asiakkuus- ja kehitysvastaava Henna Knuutila.

Resterin prosessissa vaatteista poistuvat kovat osat, kuten napit ja vetoketjut. Sen jälkeen materiaali leikkautuu tilkuiksi, avataan mekaanisesti kuiduiksi ja kuitu paalataan. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa tai kuitukangasmateriaaleja, kuten eristeitä, akustiikkalevyjä, suodatinkankaita ja komposiittia.

Tekstiilijätteen erilliskeräysvelvoite asettaa uusia tavoitteita ja vaatimuksia

Uusien tekstiilien tuottaminen kuluttaa paljon luonnonvaroja, sillä neitseellisten kuitujen saamiseksi kuluu runsaasti vettä ja viljelyalaa. Tekstiilien ympäristövaikutus on noin 10 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä eli enemmän kuin maailman lentoliikenne ja merenkulku yhteenlaskettuina.

Tekstiilien kierrättämisellä on merkitystä myös luonnon monimuotoisuuden säilyttämiselle. Sitran selvityksen mukaan tekstiili- ja kuitusektorin kiertotalousratkaisut, kuten tekstiilien uudelleenkäyttö ja kierrätys, ovat merkittäviä tekijöitä luontokadon pysäyttämisessä kuitukasvien viljelytapojen sekä tekstiilien käytön vähentämisen rinnalla.

Tekstiilijätteen erilliskeräysvelvoite tulee voimaan Suomessa vuonna 2023. Uusi jäteasetus asettaa entistä tiukemmat velvoitteet tekstiilien kierrättämisestä myös yrityksille. EU:n kestäviä tekstiilejä koskevan strategian tavoitteena on muun muassa tekstiilituotteiden pitkäikäisyys ja kierrätettävyys sekä tuotteissa käytettävien kierrätyskuitujen lisääminen.

Kiinnostaako tekstiilien kierrätys osana yrityksesi jätehuoltopalvelua? Ota yhteyttä

Lisää aiheesta