21.03.2023

Sähköauton akkujen keräyskeskus Riihimäelle ja kierrätyslaitos Ruotsiin – Stena Recycling varautuu kierrättämään 10 000 tonnia sähköajoneuvojen akkuja vuosittain

Sähköautojen myynti kasvaa, ja ajoneuvojen akkujen valmistus vaatii arvokkaita, rajallisesti saatavilla olevia metalleja. Stena Recycling on investoinut noin 23 miljoonaa euroa (neljännesmiljardi Ruotsin kruunua) uuteen laitokseen, jossa akusta pystytään kierrättämään 95 %. Kierrätyslaitos avautuu Ruotsin Halmstadissa 30. maaliskuuta. Suomessa Stena Recycling avaa akkujen keräys- ja esikäsittelykeskuksen Riihimäelle.

Euroopan komission ehdottama uusi akkuasetus vaatii akkuvalmistajia käyttämään kierrätysmateriaaleja tuotannossa jo vuonna 2030. Tämä edellyttää, että kierrätysyritysten on pystyttävä kierrättämään akkujen tärkeät metallit, kuten litium, koboltti, kupari ja nikkeli, takaisin raaka-aineiksi.

– Maailmanlaajuisesti akkujen kierrätysmarkkinoiden arvon on arvioitu kasvavan noin 23 miljardiin euroon seuraavassa kymmenessä vuodessa. Investoimme akkujen käsittelyyn, sillä haluamme kasvaa johtavaksi toimijaksi sähköajoneuvojen akkujen kierrätyksessä Euroopassa. Suomeen meille tulee sähköauton akkujen keräys- ja esikäsittelykeskus Riihimäelle, kertoo Stena Recycling Oy:n toimitusjohtaja Olli Kellokumpu.

Stena Recyclingin Riihimäen yksikön uudessa keräyskeskuksessa voidaan vastaanottaa, tarkistaa ja esikäsitellä sähköauton litiumioniakut. Esikäsittelyssä akuista puretaan harvinaisia metalleja sisältävät akkukennot erilleen, jonka jälkeen ne toimitetaan Halmstadiin avautuvalle uudelle laitokselle kierrätettäviksi.

Uudessa laitoksessa pystytään kierrättämään 10 000 tonnia akkuja vuosittain. Edistyksellisen prosessin ansiosta käytetystä akusta on mahdollista kierrättää yli 95 %. Arvokkaat mineraalit, kuten koboltti, litium ja nikkeli, otetaan talteen ja käytetään uusien akkujen tuotannossa, jolloin kierrätysaste on erittäin korkea.

– Ajoneuvojen akkujen kierrätyksen lähtökohtana on kiertotalous. Kierrätysmateriaalien käyttö tuotannossa on yksi tehokkaimmista tavoista vähentää ympäristövaikutuksia ja säästää resursseja. Autamme autoteollisuutta siirtymään kiertotalouteen, kuvaa Kellokumpu.

Seuraa akkukierrätyslaitoksen avajaisia

Akkukierrätyslaitoksen avajaiset striimataan 30.3. klo 11.15 alkaen. Avajaisissa on asiantuntijapuheenvuoroja kiertotalouden arvoketjun optimoinnista Euroopassa ja kriittisten raaka-aineiden kestävän saannin varmistamisesta tulevaisuudessa. Tilaisuus on englanninkielinen.

Liity striimiin >>

Stena Recycling Oy

Stena Recycling on osa Stena Metall -konsernia, joka on vuonna 1939 perustettu ruotsalainen perheyhtiö. Stena Metallilla on kahdeksan liiketoiminta-aluetta ja yli 200 toimipistettä yhdeksässä maassa. Stena Recycling tarjoaa materiaalien koko elinkaaren kattavat kiertotalousratkaisut ja kierrättää vuosittain 6 miljoonaa tonnia jätettä ja käytöstä poistettuja laitteita takaisin teollisuuden käyttöön yhdessä asiakkaidensa kanssa.

Suomessa Stena Recycling kerää ja kierrättää muun muassa metalleja, sähkö- ja elektroniikkaromua, vaarallisia jätteitä ja romuautoja sekä tarjoaa kierrätys- ja jätehuoltoratkaisut yrityksille. Stena Recycling osti Encore Ympäristöpalvelut vuonna 2022, ja yritykset tulevat toimimaan yhtenä yrityksenä Suomessa Stena Recyclingin nimellä. Yrityskauppa laajentaa Stena Recyclingin palvelutarjoamaa Suomessa mm. jätehuollon asiantuntijapalveluihin, kuituihin, tietoturvamateriaalien turvalliseen tuhoamiseen sekä kuormalavoihin. Yhdistymisen jälkeen Stena Recyclingilla on toimintaa Suomessa valtakunnallisesti yli 30 toimipisteessä, liikevaihto on lähes 200 miljoonaa ja henkilöstöä on noin 370. Lisätietoa www.stenarecycling.fi

Lisää aiheesta