28.09.2021

Kiertotalous toteutuu tekstiilin kierrätyksen pilotissa

Tekstiilin kierrätys laajenee ja toimintatavat kehittyvät – Tampereen Infran, Image Wearin ja Encore Ympäristöpalveluiden toteuttama pilotti noudattaa kiertotalouden periaatteita.

Pilotin tavoitteena on testata toimintamallia työvaatteiden keräykseen, uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen. Kierrätyksen kohteena ovat Tampereen Infran työntekijöiden työvaatteet. Tampereen Infra tuottaa yhdyskuntatekniikan palveluita Tampereen kaupungille. Infralla on noin 330 työntekijää ja kesäisin lisäksi noin 100 kausityöntekijää.

Image Wear vastaa pilotissa kerättyjen tekstiilimateriaalien kierrätyksestä ja uudelleenkäytöstä. Encore Ympäristöpalvelut hoitaa jätehuoltopalvelun, eli toimittaa keräysastiat sekä rikkinäisille että ehjille tekstiileille. Encore myös hoitaa astioiden tyhjennykset niiden täyttyessä, ja toimittaa materiaalit Image Wearille käsiteltäväksi.

Kiertotalous säästää luonnonvaroja

Rikkinäiset tekstiilit paalataan, ja toimitetaan tekstiilituotteiden tai kierrätyskomposiittituotteiden raaka-aineeksi. Ehjät vaatteet tarkastetaan, pestään ja toimitetaan uusiokäyttöön.

– Pilotin toteutusvaihe eteni kokonaisuudessaan hienosti ja yhteistyö on sujunut erinomaisesti. Kerätyistä astioista muutama vaatekappale on päässyt Käytetyttyövaatteet.fi-verkkokauppaan ja loput päätyvät Kierre-komposiittituotteiden valmistukseen, toteaa Image Wearin kehityspäällikkö Emma Kaappa.

Vaatteiden uusiokäyttö ja kierrätys vähentävät tarvetta uusien luonnonvarojen käyttöönotolle. Tätä kautta kierrättämisellä on positiivinen ympäristövaikutus, eli hiilikädenjälki.

– Encore Ympäristöpalveluissa haluamme nostaa asiakkaidemme materiaalien kierrätysastetta ja saada sitä kautta aikaan positiivisia ympäristövaikutuksia. Toteutuakseen kiertotalous vaatii aidosti toimivia uudelleenkäyttö- ja kierrätyskohteita. Tässä onnistuminen on hieno saavutus Image Wearin ja Tampereen Infran kanssa toteutetussa pilotissa, kertoo palvelumyynnin johtaja Markus Närhi Encore Ympäristöpalveluista.

Pilotti jatkuu 1.11.2021 saakka. Tavoitteena on kerätä vielä lisää tietoa prosessin eri vaiheista ja kustannuksista sekä näiden pohjalta arvioida toimintamallin skaalautuvuutta.

Lisätietoja:

Kati Tukiainen, vastuullisuusjohtaja, Image Wear Oy, p. 040 1784 950, kati.tukiainen@imagewear.fi

Markus Närhi, palvelumyynnin johtaja, Encore Ympäristöpalvelut Oy, p. 045 7733 6357, markus.narhi@encorepalvelut.fi

Ajankohtaista