01.09.2022

Roskasta raaka-aineeksi – mitä lajittelemistasi jätteistä tehdään?

Jätteiden kierrätys – Mitä tapahtuu jätteille, kun olet lajitellut ne oikeisiin keräysastioihin? Minne jätteet viedään ja mitä niistä valmistetaan? Tässä jutussa pääset tutustumaan Encoren Vantaan monimateriaaliyksikköön, jossa roskat muuttuvat uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Tervetuloa mukaan!

Jätteiden kierrätys ja jätteidenkeräys – Trukki lastaa jätepaaleja odottamaan omaa kuljetusvuoroaan Vantaan monimateriaaliyksikössä.

Kaikki Encoren pääkaupunkiseudun jätehuoltoasiakkaiden jätteet kiertävät raaka-aineeksi Vantaan monimateriaaliyksikössämme. Laitoksemme sijaitsee Viinikkalassa, lentokentän kupeessa. Paikkamme on logistisesti erinomainen: jätteiden kuljetusmatkat pysyvät lyhyinä ja se vähentää kuljetuksista syntyviä päästöjä.

Laitoksemme sisällä on aktiivinen ja moderni halli, jossa vastaanotamme eri jätejakeet, varastoimme ne väliaikaisesti sekä paalaamme ja siirrämme materiaalit kuljetukseen. Tuotantolaitoksemme valmistui vuonna 2014 ja sieltä löytyy alan tuoreinta teknologiaa ja automaatiota. Käsittelemme Viinikkalassa yritysten ja teollisuuden materiaaleja sekä kotitalouksien keräyspaperia ja pakkausjätettä.

Paperin kierrätys – Paperinkeräysastiaan lajiteltua materiaalia Viinikkalan siilossa.
Paperinkeräysastiaan lajiteltua materiaalia Viinikkalan siilossa. Joukossa ei näy paperikasseja eli paperikassin lajittelu on tehty oikein. Paperikassit ja ruskea paperi lajitellaan kartonginkeräysastiaan.

Paperin ja kartongin kierrätys – Materiaalien paalaus vähentää kuljetuksia

Näky laitoksen sisällä on vaikuttava. Suuressa hallissa näkyy paperi- ja pahvipaaleja ja eri jätejakeita siisteissä pinoissa. Rekat peruuttavat tarkasti hallin oviaukolle ja tyhjentävät kotitalouksien paperinkeräysastioihin lajitellut lehdet ja mainokset siiloihin, joista ne ajetaan kuljettimien kautta paalauskoneeseen.

Hallin keskellä sijaitseva suuri paalauskone ottaa materiaalit sisäänsä ja työntää ne ulos kuutioiksi pakattuina. Trukit lastaavat paalit sen jälkeen odottamaan omaa kuljetusvuoroaan. Paalaaminen tehostaa materiaalien kuljetusta. Kun yhteen kuljetukseen mahtuu enemmän kierrätettävää raaka-ainetta, säästyy myös kuljetuksista syntyviä päästöjä.

Kartongin kierrätys – kartonginkeräykseen lajiteltua pahvia paalauskoneen käsittelyssä.
Paalauskone pakkaa kierrätysmateriaalit kuljetusta varten pienempään tilaan. Kuvissa kartonginkeräykseen lajiteltua pahvia paalauskoneen käsittelyssä.

Jätejakeet ja paalatut materiaalit varastoimme Viinikkalassa vain lyhyeksi ajaksi. Materiaalit kuljetetaan Vantaalta Suomeen ja Keski-Eurooppaan paperi-, kartonki-, metalli-, lasi- ja muoviteollisuuden raaka-aineiksi. Teemme yhteistyötä useiden kotimaisten kuljetuskumppanien kanssa. Toimintamallimme kautta edistämme paikallista työllisyyttä ja hyvinvointia.

Lue lisää: Vastuullisuus – Encore Ympäristöpalveluiden kestävän kehityksen painopisteet

Keräyspaperista valmistetaan uutta sanomalehtipaperia ja eristevillaa. Pahvit hyödynnetään Suomessa pakkaus- ja hylsykartonkien raaka-aineena. Kierrätetystä muovista puolestaan tehdään muovigranulaatteja, joista voidaan valmistaa uusia muovituotteita, kuten esimerkiksi kukkaruukkuja, ämpäreitä, muovipusseja tai kiristekalvoja.

Suomen suurin paperisilppuri ja rekan kokoinen vaaka

Viinikkalan tuotantolaitoksemme pihalla on vaaka, jossa punnitsemme rekat ja niiden kuljettamat materiaalit. Vaakapisteellä palveluneuvojamme ohjaavat ja neuvovat kuljettajia, kirjaavat kuljetusten tiedot järjestelmään ja tekevät niille tarvittavat dokumentit. Encorella kuljettajat voivat punnita saapuvat kuormat myös itse puhelimella. Mobiilijärjestelmämme ansiosta kuormien toimitus onnistuu joustavasti kuljettajien aikataulujen mukaan.

Vastaanotamme ja käsittelemme Viinikkalassa myös tietoturvajätettä. Luotettava asiakirjojen tuhoaminen tapahtuu erillisessä, lukitussa tilassa. Suomen suurimmaksi paperisilppuriksikin sanottu koneemme jauhaa tuhottavat paperit standardin mukaiseen palakokoon.

Standardin mukaan silputtua tietoturvapaperia eli pehmopaperin raaka-ainetta.
Asiakirjojen tuhoaminen tulee tehdä luotettavasti ja todennettavasti. Tietoturvapalvelumme täyttää EU:n GDPR-asetuksen ja Suomen tietosuojalain vaatimukset.

Silputtu tietoturvapaperi hyödynnetään suomalaisessa pehmopaperiteollisuudessa ja siitä valmistetaan WC- ja talouspaperia. Encore on toiminut tietoturvajätteen luotettavana toimijana jo yli 25 vuotta.

Lue lisää: Mihin voi viedä tuhottavat paperit?

Käsittelemme ja vastaanotamme myös SER-jätettä eli sähkö- ja elektroniikkaromua. SER-jätettä ovat esimerkiksi käytöstä poistetut tietokoneet, CD-levyt ja muistitikut. Lajittelemme ja tarvittaessa murskaamme SER-materiaalin ja toimitamme sen tuottajayhteisöjen määrittelemille käsittelijöille Suomeen. Murskatusta SER-jätteestä tuotetaan energiaa. Murskattuja materiaaleja voidaan erotella toisistaan ja hyödyntää uusiin tuotteisiin.

Jätteiden kierrätys – Mitä biojätteestä valmistetaan?

Laitoksemme yhteydessä sijaitsee myös Gasumin biojätteen siirtokuormausasema. Biojätteistä jalostetaan esimerkiksi biokaasua ja kierrätysravinteiden raaka-ainetta. Encore Ympäristöpalveluiden jätehuoltokuljetuksista osa kulkee asiakkaidemme biojätteistä valmistetulla biokaasulla. Sen käyttö perinteisen polttoaineen sijaan pienentää kuljetusten hiilijalanjälkeä jopa 90 prosenttia.

Lue lisää: Jätehuoltokuljetukset biokaasuautoilla vaikuttava vastuullisuusteko

Biojäteasema. Biojätteistä valmistetaan muun muassa biokaasua.
Biojäte kerätään siiloon, josta se nostetaan lavalle kuljetusta varten. Nykyaikainen biojäteasema on siisti ja hyvän tuuletuksen ansiosta lähes hajuton.

Sekajätteen määrää vähentämällä säästät jätehuollon kustannuksissa

Kierrätykseen kelpaamattomat jätteet, kuten likaantuneet keräyspaperit, muovit tai pahvit, kuljetamme Valkealan yksikköömme, jossa materiaali murskataan kierrätyspolttoaineen raaka-aineeksi. Kierrätyspolttoaine sopii käytettäväksi rinnakkaispolttoaineena sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksissa tai teollisuudessa.

Kun lajittelet jätteet oikeisiin keräysastioihin, ne muuttuvat sekajätteen sijasta raaka-aineiksi, joiden käyttö edistää luonnonvarojen säilymistä. Samalla jätehuollon kustannukset pienenevät, kun sekajätteen määrä vähenee.

Kiinnostuitko jätehuoltonne kehittämisestä? Ota yhteyttä! Asiantuntijamme auttavat löytämään yrityksellenne sopivan jätehuollon kokonaisuuden. Tutustu jätehuolto- ja kierrätyspalveluihimme

Lisää aiheesta